Sola og Planetene
Pluto Charon

Pluto, Charon, Nix og Hydra

2006-06-23
31. oktober 2005 fant forskere to nye måner i bane rundt Pluto i tillegg til Charon. Den Internasjonale Astronomiske Unionen har nå gitt de to nyoppdagede månene offisielle navn.
Navnene ble foreslått i vår av teamet som først oppdaget månene. "Vi hadde en gigantisk liste over navn som vi vurderte," forteller teammedlem Andrew Steffl ved Southwest Research Institute i Boulder, Colorado. "Det var gøy."

Pluto ble oppdaget i 1930 av Percival Lowell. Det var faktisk etter et forslag fra ei 11 år gammel jente at planeten fikk navnet Pluto. Pluto, som er den romerske varianten av den greske guden Hades, var guden som hersket over underverdenen. Tilfeldigvis har Pluto astronomiske symbolet ♇, som også er et monogram for Percival Lowell.

Plutos største måne, Charon, er så stor at de to ofte omtales som et dobbelplanetsystem. Den ble oppdaget i 1978 av James Christy og det var Chisty selv som ønsket navnet Charon, som i gresk mytologi er fergemannen som frakter de døde over elva Styx.
Pluto Charon Nix Hydra
Bilder tatt i februar 2006 bekrefter at de to månene finnes. (NASA, ESA, H. Weaver (JHU/APL), A. Stern (SwRI), and the HST Pluto Companion Search Team)
I tråd med tradisjonen er Nyx nattens gudinne og mor til Charon, men siden det allerede finnes en asteroide med det navnet ble det gjort om til Nix (S/2005 P 1). Hydra (S/2005 P 2) er den mytologiske nihodede slangen som vokter underverdenen. Hydra er også navnet på et stjernebilde.

Plutoentusiaster er godt fornøyd med navnene. På samme måte som monogrammet til Pluto er en hyllest til Percival Lowell, er forbokstavene i Nix og Hydra også forbokstavene til romsonden New Horizons som nå er på vei til Pluto.

I sommer vil IAU avgjøre om Pluto skal beholde planetstatusen eller ikke.

James Christy, den pensjonerte oppdageren av Charon, hadde håpet at en av månene skulle hete Persphone, Plutos ufrivillige brud. Christy selv oppkallte Charon etter sin kone Charlene og er også grunnen til at Charon uttales som "Sharon" og ikke "Karon" som er den riktige uttalelsen.

Astronomer tar navngiving på alvor. Noen er kanskje mindre seriøse enn andre, som for eksempel området "Lutefisk" på Mars. Fysikeren Fran Bagenal ved University of Colorado mener at navn på objekter i universet er veldig viktig. "Hvis galakser hadde navn som Ambjørg, Per eller Solveig istedetfor arkaiske katalognummer ville det antageligvis være større interesse for astronomi."

Pluto's Twins Get Their Names
(Science Now)