Romsonder
New Horizons

New Horizons åpner øynene

2006-05-03
Reisen til Pluto tar 9 år. Allerede 7. april passerte den banen til Mars med en hastighet på 111.960 kilometer i timen. Nå står den mest kritiske testfasen for tur.
Hittil har New Horizons-Teamet brukt tiden til å teste subsystemene til romsonden. Den største oppdateringen var en oppdatering av programvaren som krevde en god gammeldags reboot. Nervene var naturligvis på høyspenn, hadde systemet kræsjet kunne man ikke bare trykke på startknappen og heldigvis gikk det bra.

Allerede 7. mai vil den være dobbelt så langt unna Sola som Jorda. Avstanden vil med andre ord være 2 Astronomiske Enheter, Pluto ligger mellom 30 og 50 AE unna Sola avhengig av hvor den befinner seg i sin elliptiske bane.

Alle systemtestene har gått plettfritt. Nå er det Ralph og Alice som skal testes. Ralph er et spektrometer for partikler med høy energi, mens Alice er et ultrafiolett bildespektrometer.

"Disse vil alle være store milepæler - vi åpner "øynene" våre," forteller prosjektleder Alan Stern.

Allerede i februar 2007 vil New Horizons passere Jupiter. Romsonden bruker gravitasjonskraften til den store planeten til å slynges videre mot Pluto. Uten Jupiter ville reisen tatt tre år ekstra. Den vil passere innen 16 Jupiterdiametere, tre til fire ganger nærmere enn Cassini som passerte på sin ferd mot Saturn. Den vil gjøre målinger av Jupiter men hovedsakelig for testing, ikke nødvendigvis på grunn av den vitenskapelige verdien - det vil i så fall bli en bonus.

Pluto probe poised to 'open its eyes'
(Hubblesite.org)