Jupiter
Jupiters røde storm

Møte mellom kjempestormer

2006-06-07
De to største stormene i solsystemet er i ferd med inngå et nærmere bekjentskap.
Den første stormen er den velkjente røde stormen på Jupiter, dobbelt så stor som selve Jorda, med vindstyrke over 500 kilometer i timen. Den andre stormen er Oval BA, en miniutgave av den første stormen som vi først rapporterte om i mars.

Oval BA er halvparten så stor som sin større artsfrende men har like høye vindhastigheter. Ifølge Amy Simon-Miller ved Goddard Space Flight Center er de to på kollisjonskurs. Dato: 4 juli.
Store røde flekk og Oval BA
Her ser vi de to stormene som sakte men sikkert vil kollidere om rundt en måneds tid tatt av Christopher Go fra Filippinene.
"Det vil ikke bli en frontkollisjon," forteller Amy. "Den store røde flekken vil ikke "spise" Oval BA eller noe sånt." Men de store stormene vil komme såpass nære at de vil berøre hverandre - og ingen vet helt hva som vil skje.

Stormene har vært i periodisk nærkontakt tidligere, hvert andre år eller så, og før har det ikke skjedd noe spektakulært. Denne gangen kan det bli annerledes.
Oval BA sett av Hubble
Her er de to flekkene sett fra Hubble i april 2006. (NASA)
Oval BA ble til etter en sammensmeltning av mindre ovale stormer som var hvite i fargen. Vi tror nå at røfargen skyldes at vindhastigheten økte etter kollilsjonene. De to kjempestormene har derimot forskjellig rotasjonsretning, og dette kan føre til at den minste stormen mister vindhastighet nok til at den kanskje blir hvit igjen.

Oval BA kan miste rødfargen, ironisk nok, ved å passere for tett til den Store Røde Flekken.

Huge Storms Converge
(NASA)