Romobservatorium
Ikon XRS-2

Kulderekord i rommet

2005-07-06
I verdensrommet er det kaldt, kun 2.7 grader Kelvin, eller minus 270 grader Celsius. Dette er likevel for varmt for Japans nye X-ray observatorium, Astro-E2. Det skulle egentlig skytes opp i dag, men er utsatt til fredag på grunn av dårlig vær.

Astro-E2 skal skytes opp med en M5 rakett fra Uchinoura Romsenter i Kagoshima, helt sør i Japan. Den vil deretter gå i en sirkulær bane 560 kilometer over jordoverflaten.

Målet er å studere X-rays fra de varmeste av de varmeste fenomenene vi kjenner til: sorte hull som sluker varm gass, eksploderende stjerner, og skyer av gass varmet opp til millioner av grader fra andre voldsomme mekanismer. "Det er interessant at obvservatoriet må være så kaldt for å se på ting som er så varmt," sier Richard Mushotzky ved NASAs Goddard Space Flight Center.

Det er X-ray spectrometeret XRS som krever den lave temperaturen. Den skal kjøles ned til kun 0.06 Kelvin, en ny kulderekord i rommet. For å holde temperaturen nede brukes det tre lag med isolasjon. Innerst er det flytende helium med en temperatur på 1.3 Kelvin. I går ble Heliumtanken fyllt opp til 92.2%, nok til 3 år med observasjoner.

De andre instrumentene - inkludert de fire CCD kameraene og en høy-energi X-ray detektor - vil fungere i totalt 5 år.

Dette er tredje forsøk på å skyte opp observatoriet. Opprinnelig skulle det skytes opp sammen med NASAs Chandra X-Ray Observatory i 1999, men på grunn av budsjettproblemer måtte de avvente. Et nytt forsøk i 2000 ble mislykket M5 raketten ikke fungerte som planlagt. Dette minner skremmene mye om et visst solseil, la oss håpe japanerne lykkes bedre denne gangen.

Astro-E2 Project Home Page
(ISAS/JAXA)

Launch Status & Updates
(NASA)