Romobservatorium
Ikon JWST

Hubbles arvtager, romteleskopet James Webb utsatt med to år

2005-11-23
På grunn av økende kostnader er Romteleskopet James Webb utsatt med to år til 2013. Dette er dårlige nyheter da Hubble antageligvis ikke vil klare seg mye lengr enn til 2008.
NASA har valgt å utsette teleskopet for å dekke opp for en milliard dollar i ekstra kostnader, istedetfor å kutte på de vitenskapelige eksperimentene. Det infrarøde romobservatoriet skal etter planen være ferdig i april.

Det har vært diskutert flere muligheter, en av dem var å redusere JWSTs 6,5 meter store speil. Istedetfor slike drastiske tiltak vil NASA lempe på produksjonkravene til diverse lavprioriterte instrumenter. Blant annet vil et kortbølgefilter fra den Kanadiske romfartsorganisasjonen som skulle forbedre styringssensoren kuttes helt.
James Webb Space Telescope
En artists fremstilling av James Webb Space Telescope (ESA)
Filteret ble ikke kuttet for å spare penger, men for å slanke teleskopet med 80 kilo. James Web Space Telescope bør ikke veie med enn 6.200 kilo og hvert kilo koster i oppskytingskostnader. Nå som filteret er tatt ut vil de også gå raskere å teste teleskopet.

Halvparten av ekstrakostnadene går med til selve utsettelsen.

Hubble begynner også å føle årene. Opprinnelig har romteleskopet seks gyroskop, tre for posisjonering og tre som backup. Nå er tre av gryoene ute av drift, og NASA har nettopp bestemt å slå av en av de tre gjenstående for å kunne holde Hubble i drift så lenge som mulig.

Et annet problem er batteriet som aldri har blitt byttet ut og som dermed er 15 år gammel. Siste prognose antyder at Hubble vil kunne gjøre vitenskapelige observasjoner frem til 2008.

NASA Delays JWST Launch by 2 Years To Stem Cost Growth
(NASA)