Swift
Stjerne

De første stjernene

2005-09-30
Tunge grunnstoff skapes i supernovaeksplosjoner. For å få mengden tunge elementer vi har i dag, må det ha vært en periode i universets barndom med virkelige superstjerner. Disse stjernene var enorme, fra 50 til 500 ganger solmassen, og levde derfor veldig kort. Kanskje de er kilden til gammaglimt, universets kraftigste eksplosjoner?
Hvordan så de første stjernene ut? Hvordan levde og døde de? Astronomer har ideer, men ingen bevis. De første stjernene er så langt unna at de er usynlig for selv de kraftigste teleskopene.

Helt til de eksploderer. Eller kanskje vi bør si eksploderte. NASAs Swiftsatellitt har observert et gammaglimt med en rødforskyvning på 6,29, som betyr at urstjernen eksploderte 13 milliarder år unna. Siden lyset har brukt 13 milliarder år på å nå oss, betyr det at den eksploderte for 13 milliarder år siden.
De første stjernene
En artists fremstilling av unvierset slik det kan ha sett ut når de første stjernene regjerte. (David A. Aguilar (CfA))
Teoretikeren Volker Bromm ved Texas Universitetet i Austin, og Avi Loeb ved Harvard-Smithsonian Ceter for Astrophysics, spår at hver tiende eksplosjon Swift oppdager vil komme fra stjerner med en rødforskyvning på 5.

De fleste av gammaglimtene vil stamme fra andregenerasjonsstjerner," sier Loeb. "Men hvis vi er heldig kan Swift oppdage eksplosjonen til en urstjerne - en stjerne som består utelukkende av hydrogen og helium."

Kalkulasjoner tyder på at slike stjerner, som er kalt Populasjon III for historiske årsaker, vil være noen monstrum av stjerner på 50-500 ganger solmassen.

"Vi tror nå at det siste gammaglimtet antageligvis ikke stammet fra en Pop III stjerne. Det høye rødskiftet derimot, gjør det veldig interessant," sier Bromm.

Ferreting Out The First Stars
(NASA)