Infrarød Astronomi
Ikon NGC 1097

Adaptiv optikk avslører detaljer rundt sort hull i fjern galakse

2005-10-22
Bilder tatt av ESOs "Very Large Telescope" (VLT) i nær infrarøde bølgelengder viser hvordan et sort hull sluker materie.
NGC 1097
ESO PR Foto 35d/04 er et bilde av hele galaksen NGC 1097 i nesten ekte farger tatt natten 9-10 desember 2004.
"Dette er sannsynligvis det første detaljerte bilde av prosessen der materie suges inn mot kjernen av en galakse," forteller Almudena Prieto ved Max-Planck Instituttet i Heidelberg, Tyskland.
NGC 1097 utsnitt
ESO PR Foto 33a/05 er et detaljbilde av kjernen i bildet over. Ringen er bare 5.500 lysår i diameter og inneholder mer enn 300 regioner med aktiv stjernedannelse. I midten er det et sort hull.
Galaksen NGC 1097 er en relativt lyssterk galakse som befinner seg rundt 45 millioner lysår unna i stjernetegnet Fornax. Den har en apparent magnitude på bare 9,5 som gjør at den ikke er synlig med det blotte øyet. I en teleskop vises den som en sterk og rund sirkel.
NGC 1097 sort hull
ESO PR Foto 33b/05 viser den samme sentrale regionen som i bildet over, men i andre farger/bølgelengder som belyser andre detaljer enn optisk lys. Spiralen helt i sentrum av bildet er opptil 1.300 lysår i diameter. I bildet til venstre ser vi samme utsnitt men her er lyset fra omgivelsene blokkert ut.
Ved hjelp av adaptiv optikk har astronomer brukt det fjerde teleskopet i VLT, Yepun, til å ta bilder med en oppløsning på kun 0,15 buesekund, en virkelig prestasjon. Med en avstand på 45 millioner lysår tilsvarer en vinkel på 0,15 buesekunder en oppløsning på bare 30 lysår, bare 8 ganger avstanden mellom Sola og vår nærmeste nabo Proxima Centauri.

Detljene i kjernen av galaksen drukner vanligvis i lyset fra stjernene. Astronomene brukte derfor en maskeringsteknikk der de filtrerte ut lyset fra stjernene. Resultatet ble en sterk kjerne og et komplekst nettverk av gass- og strøvstrømmer som faller i en spiral inn mot det som antageligvis er et sort hull.