Romsonder
Ikon MRO

Vellykket oppskyting for Mars Reconnaissance Orbiter

2005-08-12
I dag ble starte en ny fase i utforskningen av Mars. Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) ble etter et par dagers forsinkelse skutt opp i dag og skal bruke syv måneder på reisen til Mars.
NASA fikk kontakt med romfartøyet 61 minutter etter oppskyting og har bekreftet at alt har gått bra. Den ble skutt opp med en 19 etasjer høy Atlas V rakett fra oppskytingsrampe 41 ved Cape Canaveral Air Force Station. Det første raketttrinnet varte i bare fire minutter men brente opp hele 200 tonn med drivstoff og oksygen før den ble skilt fra resten av raketten og trinn to startet.
MRO Atlas V
Her skytes MRO opp på Atlas V raketten (NASA)
MRo har seks instrumenter som skal observere overflaten, atmosfæren og undergrunnen til Mars i utrolig detalj. Det høyoppløselige kameraet vil kunne skjelne gjenstander på størrelse med en oppvaskmaskin. NASA forventer å få mange ganger mer data fra MARS ved hjelp av MRO enn alle tidligere ekspedisjoner til Mars tilsammen.

I dag er Mars rundt 116 millioner kilometer unna, men MRO blir nødt til å reise hele fire ganger den avstanden før den kommer frem 10, mars 2006. Når den kommer frem vil den bruke raketter til å bremse opp og la seg fange opp av gravitasjonskraften til Mars. Deretter vil den bruke seks måneder på å gradvis krympe og tilpasse banen ved hjelp av "aerobreaking", luftbremsing, en tenknikk som bruker friksjonen fra atmosfæren til å senke hastigheten. Den vitenskapelige fasen av ekspedisjonen starter i november 2006.
MRO Mars
En artists fremstilling av MRO i bane rundt Mars (NASA/JPL)