Kometer og Asteroider
Ikon CERES

Vann på asteroiden CERES

2005-09-16
Nye observasjoner med romteleskopet Hubble tyder på at den største asteroiden i solsystemet, Ceres, kan ha store reservoir av vann under overflaten. Ceres er omtrent 930 kilometer i diameter (Månen: 3476km, Pluto: 2274km) og går i bane i asteroidebeltet mellom Mars og Jupiter. Hvis Ceres består 25% vann vil den ha mer ferskvann enn det finnes på Jorda.
"Ceres er en embryonisk planet," forteller Lucy A. McFadden ved Avdeling for Astronomi, Universitetet i Maryland. "Gravitasjonsforstyrrelser fra Jupiter milliarder av år siden forhindret Ceres i å samle mer materiale og bli til en ordentlig planet."
CERESAsteroidebeltet ligger mellom Mars og Jupiter og er antageligvis primitive rester av det unge solsystem som aldri klarte å samle seg til en genuin planet. Ceres er desidert den største Asteroiden og utgjør hele 25% av den totale massen i hele asteroidebeltet. Likevel, Pluto, som er solsystemets minste planet er 14% ganger større. Hadde hele asteroidebeltet vært samlet i en hel planet ville den fortsatt være mye mindre enn Månen.

Ceres var den første asteroiden som ble oppdaget. I 1801 lette Guiseppe Piazzi etter en planet mellom Mars og Jupiter. Ettersom flere lignende objekter ble oppdaget i samme regionen fikk de navnet "asteroide", eller "liten planet".

Largest Asteroid May Be 'Mini Planet' with Water Ice
(Hubblesite)