Stjerner
Stjerner i eksil

Stjerner i eksil

2006-01-31
To stjerner er på vei i full fart ut av Melkeveien. De er begge ofre for et fenomen som skjer omtrent hvert 100.000 år og utkasteren er ingen andre enn Sgr A*, Melkeveiens sorte hull.
Hastigheten til de to stjernene er over en 1.500.000 kilometer i timen. Dette er en utrolig hastighet som gjør at de tilslutt vil unnslippe gravitasjonskraften til Melkeveien, akkurat som at romskip på vei til Månen må over en viss hastighet (40.000 kilometer i timen) for å unnslippe gravitasjonskreftene til Jorda.

"Disse stjernene er bokstavelig talt kastet ut," sier Warren Brown, astronom ved Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics. "De har blitt kastet ut av sin egen hjemgalakse og må nå seile sin egen intergalaktiske sjø alene."

Stjernene var i utgangspunktet del av hvert sitt dobbelstjernesystem som kom for nær det sorte hull i sentrum av Melkeveien. Enorme gravitasjonskrefter og stjernenes relative posisjon i forhold til hverandre og det sorte hullet har gjort at en av dem sannsynligvis ble spist opp, mens den andre ble slynget utover med hyperhastigheter.
Stjerje i eksil
Fem stjerner i eksil er kjent. De har alle ekstremt høy hastighet og danner en ny kategori stjerner: hyperhastighetsstjerner. Her er en kunstners fremstilling av en stjerne på vei ut av galaksen (Ruth Bazinet, CfA)
Den første stjernen i eksil som ble oppdaget ligger i retning av konstellasjonen Ursa Major (Store Bjørn) og er katalogisert under navnet SDSS J091301.0+305120. Den har en hastighet på over 2 millioner kilometer i timen og befinner set 240.000 lysår unna Jorda. Den andre lyder navnet SDSS J091759.5+672238 og befinner seg i retning av konstellasjonen Cancer (Krepsen). Den har en hastighet på utrolige 2,3 millioner kilometer i timen og er for tiden 180.000 lysår fra Jorda. Sistnevnte har faktisk en astronomisk hastighet på 134 Astronomiske Enheter i året. Til sammenligning har Pioneer 10, det raskeste menneskapte objektet noensinne, en hastighet på nesten 3 Astronomiske Enheter.

Two Exiled Stars Are Leaving Our Galaxy Forever
(Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics)