Teknologi
Selvreparerende sonder

Selvreparerende romfartøy

2006-02-05
Rommet er en farlig plass. Kosmiske stråler og mikroskopiske støvkorn med enorme hastigheter kan lage hull i ethvert metall. Over tid vil skadene til slutt bli fatale, men hva om de kunne reparere seg selv?
Mennesker har muligheten til å gro sår ved hjelp av blod som koagulerer og tetter "hull". Dr. Cristopher Samprimoschnig, materialforsker ved ESAs European Space Technology Research Centre (ESTEC) i Nederland, har funnet en måte å overføre denne mekanismen over til maskiner.

Ved å bytte ut noe av materiale med tynne fibre fyllt med et slags lim. Når overflaten brytes strømmer noe av limet ut og tetter hullet. "Når skaden oppstår må fibrene kunne brytes lett, ellers vil ikke limet strømme ut og reparere skaden," forteller Samprimoschnig.
Selvreparerende romfartøy
Hule fibre kun 30 mikrometer i diameter er baket inn i det nye materialet. Når en skade oppstår flyter det ut et slags lim inn i sprekkene og reparerer skaden (ESA)
Hos mennesker er det lufta som reagerer kjemisk med blodet og gjør at det størkner. I verdensrommet er det heller lite å reagere med. Løsningen er å fylle hver andre fiber med et annet stoff som størkner i kontakt med det første, omtrent som aralditt.

"Vi har tatt det første steget, men det vil ta minst 10 år får denne teknologien finner veien ombord romfartøy," forteller Samprimoschnig, som mener at teknologien nå er moden for testing.

Hvis levetiden til et romfartøy dobles, vil den totale prisen halveres i forhold til den vitenskapelige nytteverdien. Det vil også være mulig å sende sonder til deler av solsystemet som i dag er for risikabelt.

Spacecraft, heal thyself
(ESA)