Sola og Planetene
Ikon Phoebe

Saturnmånen Phoebe slektning av Pluto

2005-05-07
På vei inn mot Saturn var Phoebe den første månen Cassini-Huygens passerte. Phoebe fikk besøk allerede i 1981 av Voyager og er så spesiell at Cassini skal bruke ekstra tid på å studere den. Den irregulære månen er nemlig ikke som andre måner. Den beveger seg i motsatt retning av alle de andre månene rundt Saturn og er fire ganger lengre ut enn den nest ytterste månen.
Cassini passerte bare 2000 kilometer fra Phoebe og bildene den sendte tilbake til oss var over 1000 ganger skarpere enn bildene fra Voager. Etter å ha studerte bildene har forskere ved NASA nå konkludert med at Phoebe ikke ble til i den opprinnelige støvskiven rundt Solen der de aller fleste planetene og månene ble til. Istedetfor deler den opphav med Pluto og Charon - den stammer fra Kuiperbeltet.

Kuiperbeltet ligger utenfor Neptun og minner mye om asteroidebeltet, men i motsetning til en asteroide, består Phoebe og Pluto for det meste av is og bare litt stein. Phoebe har en tetthet på rundt 1,6 (vann er definert til å ha en tetthet på 1,0). Jorden er en steinplanet og har en tetthet på 5,5 mens ren is har en tetthet på 0,93 (derav uttrykket "toppen av isfjellet", bare 7% av et isfjell stikker opp av havet).

Pluto er antageligvis det største Kuiperobjektet, det har til og med en egen måne, Charon. Den ble oppdaget før vi visste om Kuiperbeltet og ble derfor betraktet som en hvilken som helst annen planet. Phoebe gikk også en gang i bane rundt Solen, men på et tidspunkt ble den fanget inn av gravitasjonskraften til Saturn og der har den vært helt frem til i dag.

Phoebe er 214 km i diameter, Pluto er hele 2390 km (månen vår er til sammenligning 3475 km i diameter). Det er derimot sannsynlig at Pluto vil ligne mye på Phoebe da de er samme "type" objekt. Dette gjør bildene under desto mer fantastiske å se på.
Nærbilde av Phoebe
Nærbilde av Phoebe tatt av Cassini på vei inn mot Saturn i 2004 (NASA)

Et fantastisk bilde av Phoebe tatt av Cassini i 2004
Et fantastisk bilde som viser hele månen (NASA)