Saturn

Saturn i Oktober

2004-12-12
Romfartøyet Cassini fortsetter å ta detaljerte bilder av Saturn

Saturn, ringer og Prometheus

Ringene til saturn er definitivt det mest karakteristiske ved planeten og er blitt selve symbolet på "en planet". Be noen om å tegne 10 planeter og du vil garantert se ringer rundt flere av dem.

Forskere håper på å se stormer og tordenvær i atmosfæren på nattsiden av Saturn. Nederst til venstre mellom de to nederste ringene kan du også se månen Prometheus som en liten prikk. Her kan du se et annet bilde av Prometheus.

Bildet ble tatt i synlig lys av Cassini den 29. Oktober 2004 fra en avstand på 940.000 kilometer fra Saturn. Hver piksel i bildet er 52 kilometer.

Klikk på bildet for større versjon
NASA/JPL/Space Science Institute

   

Her er Prometheus avmerket
i den røde firkanten.


Nærbilde av ringene

Dette bildet viser både enorme kontrastforskjeller og et mer bølgelignende fargevariasjoner som første gang ble oppdaget av Voyager for 24 år siden. Bildet ble tatt 29. Oktober 838.000 kilometer fra Saturn. Området på bildet befinner seg omtrent 81.300 kilometer fra planeten og hver piksel er 4.6 kilometer.

Klikk på bildet for større versjon
NASA/JPL/Space Science Institute

Mimas, Janus og Promotheus

To dager før bildene over ble tatt fikk Cassini øye på tre av Saturns måner rett over ringene. Den sterkeste månen er Mimas (398 kilometer i diameter), nest sterkest er Janus (181 kilometer i diameter) og til slutt Prometheus (102 kilometer i diameter). Avstanden til Saturn er her 757.000 kilometer og oppløsningen på bildet er rundt 42 kilometer.

Klikk på bildet for større versjon
NASA/JPL/Space Science Institute