Romsonder
Ikon New Horizons

Romfartøy snart klar for Pluto

2005-06-17
Det første romfartøyet dedikert til utforskningen av Pluto er snart klar for oppskytning. Den er nå fraktet fra Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory (APL) i Laurel, Maryland, hvor den ble designet og bygd, til NASAs Goddard Space Flight Center hvor den skal gjennom en ny runde tester.

I forrige uke ble romfartøyet utførlig testet i et vibrasjonslaboratorium, for å sjekke at den vil tåle påkjenningene under oppskytningen ombord på en Atlas V rakett, en av de største rakettene NASA bruker.

Over de neste tre månedene vil ingeniørene ved Goddard sjekke balanse- og justeringsevnen til fartøyet som har fått navnet "New Horizon". Til høsten vil "New Horizon" bli fraktet til Kennedy Space Center i Florida for de siste forberedelsene for oppskytning. Oppskytningsvinduet er mellom 11. januar og 15. februar 2006. Atlas V raketten vil akselerere romfartøyet raskere enn noe annet romfartøy - den vil passere Månen etter bare 9 timer og Jupiter bare 13 måneder etter det igjen. Til sammenligning brukte Cassini som nå er i bane rundt Saturn hele 4 år på å nå Jupiter.

Til tross for den høye hastigheten, New Horizon vil ikke ankomme Pluto og Charon før i 2015. Hvis alt går etter planen er det også mulig at romfartøyet fortsetter videre utover for å utforske Kuiperbeltet

New Horizons
(JHU/APL)