Raketter

Rakett uten motor
2004-10-15
Ny transportteknikk kan fly til Mars og tilbake på 90 dager
Ny transportteknikk kan fly til Mars og tilbake på 90 dager
![]() |
En artists fremstilling av mag-beam i aksjon. (John Carscadden, University of Washington) |
"Med en magnetisert plasmastråle, eller mag-beam, kan turer til selv de fjerneste delene av solsystemet bli rutine," sier prosjektleder Robert Winglee.
Med dagens teknologi vil det ta 2.5 år for astronauter å komme til Mars, og minst like lang tid tilbake igjen.
"Vi prøver å komme til Mars og tilbake på 90 dager," fortsetter Winglee. "Vår filosofi er at hvis det tar 2.5 år å komme til Mars er sjansene for å lykkes ganske små."
Med mag-beam teorien vil en romstasjon generere en strøm av megnetiserte ioner som den skyter mot et magnetisert seil på romskipet. Hastigheten på romskipet er avhengig av størrelsen på strålen. Winglee mener at en mag-beam på 32 meter i diameter vil kunne skyve et romskip foran seg med en hastighet på 11.7 km i sekundet (42.000 km/t). Med denne hastigheten kan man fly til Mars på 76 dager men Winglee jobber med å skape enda høyere hastigheter slik at en rundtur kan gjøres på under 3 måneder.
Problemet er at en ny romstasjon må være på plass ved endestasjonen for å bremse raketten som kommer. Winglee ser for seg et nettverk av romstasjoner i hele solsystemet. Stasjonene kan plasseres av allerede planlagte ekspedisjoner i regi av NASA.
Winglee tror at med nok støtte vil det være mulig med en testkjøring allerede om 5 år. Det vil derimot koste flere milliarder dollar å plassere romstasjoner rundt omkring i solsystemet. Fordelen er at når de først er på plass, vil de kunne virke i lang tid - enten ved hjelp av solpaneler som drives av sola, eller ved hjelp av kjernekraft hvis de er langt ute.
![]() |
Dagens raketter består først og fremst av motor og drivstoff (NASA) |
"Dette vil gjøre det enklere for mennesker å komme ut i verdensrommet," avslutter Winglee, "det er det som er målet vårt."