Solseil
Ikon Cosmos 1

Problemer for Cosmos 1 Oppdatering

2005-06-22
Alt så bra ut til Cosmos 1 fyrte av de siste rakettene for å komme inn i stabil bane rundt Jorda. The Planetary Society, som står bak oppskytingen, hadde kontakt med romfartøyet 15 minutter etter take-off i 6 minutter. Signalet var stabilt men så ble det irregulært når kick-start motoren ble avfyrt.

Den mobile bakkestasjonen ved Majuro, og den permanente bakkestasjonen i Panska Ves, fikk kontakt med Cosmos 1 en time etter take-off. I følge prosjektleder Jim Cantrell, og Planetary Society styreleder Burce Murray, er dette en sterk indikasjon på at Solseilet faktisk har kommet inn i bane rundt Jorda, men kanskje ikke banen den var tiltenkt.

I en uttalelse sier The Planetary Society: "Vi fortsetter å lete etter Cosmos 1. Vi har gått gjennom våre telemetridata og har funnet det vi tror er signaler fra solseilet fra sporingsstasjonene i Petropavlovsk, Kamchatka og Majuro, Marshalløyene. Data fra Panska Ves, Tsjekkia, ser også ut til å inneholde signaler fra Cosmos 1. Hvis disse resultatene blir bekreftet indikerer det at Cosmos 1 har kommet inn i bane rundt Jorda. Vi vil fortsette med de planlagte radiokontaktene og vil samarbeide med U.S. STRATCOM (Strategic Command) for å finne solseilet."

Forrige testoppskyting var heller ingen suksess. I juli 2001 hadde Planetary Society of Cosmos Studios en suborbital testoppskyting. Oppskytingsraketten hadde riktig retning men solseilet separerte aldri fra de tredje og siste rakettnivået og kunne derfor ikke fullføre oppdraget. Et Russisk forskningsteam slo i ettertid fast at de siste rakettene hadde for liten kraft. Datamaskinen ombord merket at den ikke kom høyt nok opp og ga aldri kommandoen om å slippe løs solseilet. Det var en totalt uventet feil. Volnaraketten, den samme som ble brukt i gårsdagens oppskyting, hadde hatt 146 vellykkede oppskytinger på rad før ulykken i 2001.

Oppdatering Historien gjentar seg. Prosjektdirektør Louis Friedman sier at Volnaraketten kan ha feilet allerede ved rakettnivå 1 og 2, noe som garantert ville ha hindret Cosmos 1 å komme i bane rundt Jorda. "At vi har mottatt svake signaler på de forventede tidspunktene gir håp, men er ingen garanti for at oppskytingen var vellykket."

Kart over bakkestasjonene

Siste nytt fra Planetary.org
(Planetary.org)