Romsonder
Ikon Deep Impact

Nytt oppdrag for Deep Impact

2005-07-14
Deep Impact var en fantastisk suksess og nå lurer alle på hva som skal skje med romsonden. Som rapportert tidligere har NASA diskutert mulige ekstraoppdrag for Deep Impact i over et år, men som vanlig er det et spørsmål om penger.

Det var forventet at Deep Impact skulle få skader etter nærkontakten med Tempel 1 den 4. juli. Romfartøyet er nå ute av beskyttelsesmodus og har startet opp instrumentene igjen for grundige sjekk etter skader. Monte Hendersen, underdirektør av "Programs in Civil Space" for Ball Aerospace forteller til space.com at de så langt ikke har funnet nevneverdige skader - de optiske instrumentene viser ingen tegn til sandblåsing, antennen fungerer utmerket og ikke en eneste en av solcellene i solcellepanelene er ødelagt.

NASA har nå gitt støtte til en manøvrering av Deep Impact som vil styre den tilbake mot Jorden tidlig i 2008. Ved hjelp av en gravitasjonsassisterende svingmanøver kan den slynges ut mot kometen 85P/Boethin for nærkontakt senere i 2008. Forskere er glade for støtten da kometer ser ut til å være mer forskjellig enn tidligere antatt. Kometene Halley, Borrelly og Wild 2 har en relativt "fersk" overflate med ingen krater, mens bildene av Tempel 1 viste en arrete overflate.

Kometen Boethin er den nærmeste kometen vi kan besøke innen rimelig tid. Donald Yeomans, Systemansvarlig av "Solar System Dynamics Group" ved Jet Propulsion Laboratory (JPL) i Pasadena, California, er likevel litt bekymret. Boethin har en periode på 11 år. Den ble observert i 1975 og 1986, men ikke 1997 fordi den befant seg på den andre siden av Sola enn Jorda. "Jeg ser helst at en av de store teleskopene våre kan finne kometen igjen i løpet av året eller neste år... før den når perihelion (nærmeste posisjon til Sola) i 2008."

Deep Impact Flyby Spacecraft Ready For New Mission
(Space.com)