Teknologi
Ikon atom materiale

Nytt materiale lover en ny "industriell revolusjon"

2005-07-22
Forskere ved universitetet i Manchester har oppdaget en helt ny klasse av materialer som kan vise seg å bli det ultimate solseilet.

Et team av britiske og russiske forskere ledet av Professor Geim, har oppdaget en måte å lage materiale som bare er ett atom tykt. De tynne atomdukene har overraskende egenskaper.
Ikke bare er de ultratynne, men de kan også i enkelte situasjoner være ultrasterke og både isolerende og ledende. "Denne oppdagelsen åpner opp praktisk talt uendelig med muligheter for bruksområder vi aldri har tenkt på enda," forteller Professor Andre Geim, professor og gruppeleder ved universitetet i Manchester. "Disse materialene er superlette, sterke og fleksible, og kommer i et variert utvalg. Akkurat som polymer forandret hverdagslivet for alltid, kan et atom tykke materialer bli brukt til alt fra klær til datamaskiner."
Ett atom tykke materiale
(a) bilde av et monolag av NbSe2 tatt med elektronmikroskop. (b) Monolag av Bi2Sr2CaCu2Ox. (c) En nanotube sett fra siden. (A. Geim et al.)
Materialet lages ved å kløyve av individuelle todimensjonale atomduker fra tredimensjonale klumper av materiale ved hjelp av en metode kalt "mikromekanisk kløyving". Avhengig av typen crystall kan de 2D ekvivalentene være metaller, halvledere, isolatorer, magneter, osv. Tidligere har man trodd at slike materialer ikke kunne eksistere, at de ville knekke ved det minste vindpust. Gruppen til Geim har ikke bare påvist at de kan eksistere, men at de også er relativt enkle å lage.

"Aller viktigs i denne oppdagelsen er at dette ikke bare gjelder ett eller to materialer," forteller Dr. Kostya Novoselov. "Det er en helt ny klasse materialer, tusenvis av dem. Og de har en variasjon i egenskapene som gjør at man kan velge det materialet som passer best for et spesielt bruksområde."

"Selv om de fleste bruksområdene ligger titalls år inn i fremtiden, ser jeg for meg ultraraske transistorer, mikromekaniske instrumenter og nanosensorer allerede om noen få år."

VitNytt venter spent på det første 10.000 meter store og 3 gram tunge solseilet!

Two Dimensional Atomic Crystals
(arXiv.org)


One-Atom-Thick Materials Promise A 'New Industrial Revolution'
(SpaceDaily)