Planetariske Tåker
Ikon skyskinn

Ny metode kaster nytt lys på interstellar materie

2005-11-04
Det er ikke stjerner alt som skinner. Universet ser imponerende mørkt ut, men det er på grunn av øynene som ser. Andromedagalaksen som normalt bare kan sees som en ullen flekk på skyfrie netter er egentlig fire ganger så stor som månen. Fordi øyet vårt bare kan oppfatte optisk lys ser vi kun den innerste regionen til Andromeda som er tettest fyllt med stjerner.
I tillegg til stjerner som skinner finner vi også flere typer "tåker". Det er hovedsakelig tre forskjellige tåketyper, alle illustrert i dette APOD-bildet fra 9. mai; emisjonståker, refleksjonståker og absoprsjonståker. Emisjonståker varmes opp av omkringliggende stjerner slik at de stråler som en varm jernbit. Refleksjonståker består enten av materie som ikke er så lett å varme opp, eller som befinner seg for langt unna til å bli tilstrekkelig varm. Istedetfor reflekterer den lyset direkte. Absorpsjonståker ligger i forgrunnen til en lys bakgrunn, for eksempel en emisjon- eller refleksjonståke, og ser derfor ut som et mørkt område.
Skyskinn fra Perseusregionen
De grønne bølgene i dette fargekodete infrarøde bildet er skyskinn fra L1448-regionen i Perseus. (J. Foster & A. Goodman (CfA))
Jonathan B. Foster og Alyssa A. Goodman ved Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics, har utviklet en teknikk for å observere refleksjonståker i lyssvake omgivelser. Istedetfor å reflektere lyset fra en eller noen få stjerner, reflekterer de lyset fra stjernebakgrunnen. Resultatet er ikke bare vakre bilder, de gir også viktig vitenskapelig kunnskap om den interne strukturen.
Skyskinn Perseusregionen
Et annet bilde av skyskinn fra L1451-regionen. (J. Foster & A. Goodman (CfA))
"Vi kan nå se strukturen til gigantiske regioner med stjernedannelse over enorme avstander med en oppløsning 50 ganger bedre enn før," forteller Alyssa Goodman. "Denne teknikken vil revolusjonere måten vi kartlegger stjernefødestuer."

"Slike bilder vil gi astronomer ny innsikt i hvordan disse store kompleksene av gass og støv virkelig ser ut," forteller Jonathan Foster. Med denne metoden er det nemlig mulig å se strukturen inne i skyen og ikke bare overflaten.
I optisk lys er Perseus dominert av mørke tåker
I optisk lys er Perseus dominert av mørke absorpsjonsskyer som blokkerer lyset fra bakgrunnen. (E.E. Barnard)
De tok bilder med ekstra lang eksponeringstid av en region i stjernebildet Perseus, og ble overrasket når de så de skinnende skyene. "Skyskinn", som forskerne har navngitt fenomenet, "har også blitt oppdaget av andre astronomer, men våre fotografier er de mest spektakulære bevisene for skyskinn hittil," sier Goodman.

Cosmic Cloudshine: Its Beauty Is More Than Skin Deep
(NASA)