Sola og Planetene
Ikon lyd fra Saturn

Nifs lyd fra Saturn

2005-07-27
Saturn stråler intenst i radio. Radiobølgene er knyttet til nordlysaktivitet nær polene, og er ikke ulik nordlyset vi ser på Jorda. Radio og Plasmabølge instrumentet (RPWS) på Cassini begynte å observere radiostrålingen i april 2002 da Cassini enda var 2.5 astronomiske enheter fra planeten. RPWS har nå gitt den første høyoppløselige observasjonen av strålingen som viser overraskende store variasjoner i frekvens over tid. Det komplekse radiospektrumet med økende og synkende tones minner om radiosignalet fra nordlys over Jorda.

Lydopptaket er "rent" med lite støy og høres ut som at det er tatt rett ut fra en skrekkfilm! Les mer for å høre opptakene.
Lyden av SaturnTiden på dette opptaket er komprimert ned til 73 sekunder fra 27 minutter. Med andre ord, hastigheten på opptaket er 22x sanntid. Siden frekvensene på strålingen er langt over det vi kan oppfatte er den justert ned med en faktor på 44.

Hør lyden her


Lyden av SaturnDette 27 sekunder lange opptaket er komprimert ned til 13 sekunder, eller omtrent 2x sanntid. Denne gangen er frekvensen justert ned med en faktor på hele 260.

Hør lyden her
Med tillatelse fra NASA og Donald Gurnett (Universitetet i Iowa).