Romsonder

NASAs robotkjøretøy fortsetter på Mars

2005-01-04
NASA tente et bursdagslys i går for de to Mars Exploration Rovers (MER) Spirit og Opportunity.
Robotkjøretøyene ble faktisk ferdig med de primære oppdragene allerede i April 2004 og har kontinuerlig overrasket designerne over hvor godt de fungerer selv et år etter at de landet. Spirit landet 3. Januar og Opportunity 4. Januar.
test 2 Beskrivelse
En del av varmeskjoldet. (NASA/JPL)
"Stemingen var til å ta og føle på natten Spirit landet", sier NASA administrator Sean O'Keefe. Robotkjøretøyene skapte en fantastisk interesse hos publikum - nettsidene til robotkjøretøyene er de mest populære av alle NASA sidene, hele 9 milliarder besøk i 2004.

Robotkjøretøyene er tiltross for alderen begge i overraskende god form. Tvillingene overlevde vinteren på Mars uten problemer og nå kommer våren, forteller Jim Erickson, prosjektleder ved Jet Propulsion Laboratory (JPL). "Begge to er i god stand og kan fortsette utforskningen av Mars, men vi kan ikke gi noen garantier."

Opportunity er på vei mot varmeskjoldet som beskyttet mot den enorme varmeutviklingen på vei gjennom atmosfæren til Mars. Ved å se hvor mye av skjoldet som brant opp håper NASA på å kunne lage enda bedre varmeskjold til fremtidige oppdrag.

NASAs neste Mars-tur, the Mars Reconnaissance Orbiter, er planlagt å skytes opp i August. Mars og Jorda er i gunstige posisjoner i forhold til hverandre hver 26. måned og NASA har ambisjoner om å skyte opp satelitter ved hver anledning.