Solseil
Ikon solseil

NASA tester solseil

2005-05-10
Solseil er en spennende ny måte å reise i rommet på. Teknologien begynner sakte men sikkert å ta form og nå har NASA testet et solseil i et over 20 meter stort vakuumkammer.

Lyset fra Solen treffer solseilet og dytter det sakte men sikkert framover. Akselerasjonen er veldig lav, det kan ta måneder og år før hastigheten blir nevneverdig, men i motsetning til vanlige raketter vil et solseil aldri slippe tom for drivstoff. Den vil derfor fortsette å akselerere til den, teoretisk sett, får en hastighet nær lysets.
Seilet er tredve ganger tynnere enn et hårstrå. Akselerasjonen til solseilet er blant annet avhengig av massen og mye av forskningen går derfor ut på å finne opp tynne og sterke materialer. Seilet NASA testet var 20 meter stort og veide 23 kilo. Forskerne testet blant annet hvordan høyde- og retningskontrollen til seilet. Seilet kan deles opp og vris til å se ut som en propell. Når lyset "propellbladene" vil seilet rotere og forandre retning.

Japanske forskere har allerede testet ut deler av solseil i rommet. Den ideelle organisasjonen "the Planetary Society" har planer om å skyte opp en prototyp allerede i mai eller juni, men det er enda en stund før solseil blir en realitet. NASA har planer om å ha ferdig flyvedyktige solseil i 2010.
Solseil
(NASA/MSFC)

Solseil
(NASA/MSFC)

Solseil
(NASA/MSFC)