Asteroider
Asteroiden 87 Sylvia

Miniplanetsystem i Asteroidebeltet

2005-08-15
Asteroidebeltet er en samling større og mindre steiner (også kalt miniplaneter eller planetoider) og går i elliptiske baner rundt Sola. De fleste ligger mellom Mars og Jupiter, men i motsetning til det mange tror stammer de neppe fra noen ur-planet, men Solas protoplanetariske disk som Jorda og de andre planetene ble skapt i.

Vi kjenner til flere titusener av asteroider, men det finnes antageligvis millioner i forskjellige størrelser. Omtrent 220 av dem er større enn 100 km. Den største og kanskje mest kjente heter Ceres og er hele 1000 km på tvers. En 280 km stor asteroide kalt Sylvia 87, er en av de større asteroidene. Den er formet som en potet og er 280 på det lengste. Det spesielle med Sylvia er derimot ikke størrelsen - den har to måner.
Den første månen ble oppdaget i 2001. Den er 18 km stor og går i bane 1360 km unna Sylvia. Den nye månen er mindre, kun 7 km på tvers, og går i enda tettere bane enn storebroren - bare 710 km, litt mer enn tre ganger størrelsen på selve moderasteroiden! Til sammenligning er størrelsen på banen til Månen hele 30 ganger diameteren til Jorda. Hadde Månen vært 3 Jorddiametere ute ville den fullstendig dominert nattehimmelen.
Asteroiden Sylvia, Remus og Romulus
Bildet viser et oversiktsbilde som viser posisjonen til Remus og Romulus rundt 87 Sylvia tatt på 9 forskjellige tidspunkter (ESO)
Den lille månen ble oppdaget av forskere ved universitetet i California i Berkeley, USA, ved hjelp av et av de fire 8-meter teleskopene som utgjør "the Very Large Telescope" i Chile. Teleskopet benyttet seg av adaptiv optikk som er en revolusjonerende ny teknologi.

De to månene har fått navnene Remus og Romulus etter de mytologiske tvillingene som grunnla Roma. 87 Sylvia har fått kallenavnet Rhea Sylvia etter moren til tvillingene.

Banene til månene gjorde det mulig å beregne massen og tettheten til Sylvia. Målingene viser en tetthet på rundt 1.2, dvs. 20% tettere enn vann. Asteroiden består sannsynligvis av en blanding av is og stein og mellom 25% til 60% tomrom. Dette tyder på at Sylvia er et resultat av en asteroidekollisjon der restene har bundet seg sammen ved hjelp av en felles gravitasjonskraft. Begge månene har samme retning og stammer antageligvis fra samme kollisjon.

"De fleste asteroidene i hovedbeltet med måner har en slik struktur," sier Frank Marchis, leder av gruppen som oppdaget den siste månen. "Hvis det er slik store asteroider har blitt til kan vi forvente å finne flere asteroidesystemer med flere måner." I dag kjenner vi til rundt 20 asteroider med en måne. Gruppen håper på teleskoptid hos med de store Keck og Geminiteleskopene på Hawaii for å studere utviklingen av systemet over tid.

Rubble-Pile Minor Planet Sylvia and Her Twins
(ESO)