Romsonder
Ikon Deep Impact

Men Deep Impact var ikke død, eller?

2005-07-07
Allerede for et år siden begynte NASA å vurdere en utvidet ekspedisjon for Deep Impact. Med en snarlig kurskorrigering kan den reise mot kometen Boethin og møte denne om 3.5 år. Kræsjproben er borte for alltid, det ville derfor kun være snakk om nærkontakt av andre grad.

Men dessverre, per i dag er det ikke satt av penger til det utvidete oppdraget, inkludert den lille kostnaden forbundet med kurskorrigeringen. Snart kan det bli for sent.

Problemet er som vanlig stramme budsjetter og knallharde prioriteringer. Deep Impact gjorde jobben sin på en utmerket måte og andre ekspedisjoner står for tur. Det er derimot litt trist at romfartøyet, som kostet 2.2 milliarder kroner, skal slås av og seile sin egen sjø.

Tidligere i år vurderte NASA å slå av begge Voyager romfartøyene som akkurat nå har nådd grensen av solsystemet - kun for å spare en liten sum penger. Den nye direktøren Mike Griffin liker ikke denne typen prioriteringer. Kanskje han griper inn på vegne av dette oppdraget også, et oppdrag som på lik linje med Voyager, har mye mer å lære oss.

Følg med videre i historien om Deep Impact: The Return of the Fly-by.

Will NASA Deny Deep Impact Another Comet Encounter?
(SpaceRef)