Sola og Planetene
Ikon Mars

Mars' orginale ekvator

2005-04-19
Mars hverken er eller har vært en kulerund planet. Sett bortifra at planeten buler ut rundt "midjen" fordi den roterer, har også tidligere vulkansk aktivitet ført til store fjell som gir en ubalanse i rotasjonsplanet. Denne ubalansen gjør at planeten "vagger" i nord-sør retning, slik at ekvator i dag er forskjellig fra den opprinnelige ekvator. Spesielt er det Tharsis-ryggen, en 8 kilometer høy fjellrygg som strekker seg en sjettedel rundt Mars.

En kanadisk forsker har klart å finne ut hvor polene og ekvator til Mars var for lenge siden. Jafar Arkani-Hamed av McGill universitetet i Montreal, Quebec, har funnet 5 kratere som stammer fra samme asteroide. For lenge siden gikk det en asteroide i samme baneplan som Mars og de andre planetene rundt Solen. På et tidspunkt kom den så nærme Mars at den ble fanget inn av gravitasjonskraften til planeten. På vei ned mot overflaten ble asteroiden brutt opp i minst 5 mindre biter som til slutt lagde krater langs en storsirkel (kurven som beskriver korteste vei mellom to punkter på en kule og som alle transnasjonale fly bruker). Sentrum av denne kurven vil være en av polene, og Arkani-Hamed regnet ut at sørpolen på Mars den gangen ligger ved -30 breddegrad og 175 lengdegrad i dag.

Massen til asteroiden var på omlag 1% av Månens og var mellom 800 og 1000 kilometer i diameter. En konsekvens av denne oppdagelsen er at området rundt nåtidens ekvator befant seg ved polen når Mars en gang hadde flytende vann. Arkani-Hamed tror det er størst sjanse for å finne vann under bakken ved de opprinnelige polene, noe som er viktig å ta med i beregningen for fremtidige ekspedisjoner til Mars.

Ancient Impact Craters Reveal Mars' First Equator
(UniverseToday)