Romsonder
MGS ikon

Mars Global Surveyor i "safe mode"

2005-09-04
Romfartøyet som ble skutt opp i november 1996 har begynt å få problemer. Etter planen skulle Mars Global Surveyor (MGS) ta bilder av krasjplassen til NASAs Mars Polar Lander den 10. september. NASA mistet kontakt med Mars Polar Lander (MPL) 3. januar 1999 nær Mars' sørpol. Hvis ikke MGS fungerer skikkelig til den 10. august, er det 2 år til neste sjanse.

Phoenix, som skal skytes opp til Mars innen et par år, er utrustet med mye av den samme hardware og software som MPL. Observasjoner av krasjplassen kan gi informasjon om deler burde skiftes ut.
Mars Global Surveyor har to datamaskiner, et hovedsystem og et backupsystem. Den 30. juli ble backupsystemet slått på uforventet. Romfartøyet snudde seg også mot Sola for å være sikker på at den får nok strøm gjennom solcellepanelene. Så, den 26. august gikk backupsystemet ned og hoveddatamaskinen tok over, den hadde hatt en "reboot" i mellomtiden. Når hovedsystemet tok over gikk hele romfartøyet inn i "safe mode" med alle vitenskapelige instrumenter slått av.
MPL
Dette tror forskerne er rester etter MPL. De to plassene på bildet ligger rundt en kilometer fra hverandre. (MSSS)
Ingen vet hvorfor datamaskinene har slått seg av og på. Ingeniører ved Jet Propulsion Laboratory (JPL) har jobbet på spreng med å teste forskjellige prosedyrer for å finne ut hva som kan ha skjedd.

MGS ble skutt opp i november 1996 og ble ferdig med de planlagte oppgavene allerede i januar 2001. Nå brukes den til andre oppgaver, som for eksempel å finne plassen der Mars Polar Lander krasjlandet i 1999.

Plassen der MPL krasjet ligger i skygge store deler av året. Etter 10. september vil stedet igjen være skyggelagt i to år fremover," forteller Thomas Thorpe, MGS prosjektleder ved JPL i California.

Tidligere i år fant forskerne spor etter "landingsplassen" til MPL. Bildene er for dårlig til å si noe helt sikkert, men vi tror vi kan se vrakdeler og kanskje en hvit fallskjerm.

Det er ikke bare observasjoner av MPL som er kritiske, i "safe-mode" bruker MGS opp til 10 ganger så mye drivstoff enn i normal modus.