Månen
Ikon Månen

Månelandingen og konspirasjonsteorier

2005-07-16
Etter månelandingen var det mange som fikk det for seg at dette var en svindel. Bilder er blitt analysert og undersøkt for uregelmessigheter og den som leter finner. Konspirasjonsteoriene har blitt tilbakevist hver gang, men personene bak konspirasjonsteoriene blir aldri fornøyde, kanskje det har noe med at de tjener seg rike på å selge bøker og videoer?
Nå er det ikke lenge til det endelig blir slutt på tullet. NASAs "Lunar Reconnaissance Orbiter" ankommer Månen i 2008. Den vil ha kamera som kan skjelne detaljer ned til en halv meter.
De 6 landingsplassene på Månen
Landingsplassene i Apolloprogrammet (NASA)
Det er seks landingsplasser fordelt over Månen. Hvorfor har vi ikke fotografert dem allerede? De er alle på siden av Månen som er mot Jorda, bestandig synlig. Burde ikke Romteleskopet Hubble se robotkjøretøyene og andre ting astronautene lot være igjen?

Det er feil. Ikke en gang Hubble kan skjelne så små detaljer. Månen er 384.400 kilometer fra Jorda. På denne avstanden kan Hubble skjelne detaljer ned til 60 meter. De største menneskelagde sporene på Månen er "bare" 9 meter store og derfor mindre enn en enkel piksel i et Hubblebilde.

Romfartøyets hør-oppløsningskamera, "LROC" for Lunar Reconnaissance Orbiter Camera, har en oppløsninge på omtrent en halv meter. Apollo-kjøretøyene er rundt 2 meter brede og 3 meter lange og vil være 4x6 piksler stor i de beste bildene. Men hvor bra er et slikt bilde? Bildet viser en flyplass på Jorda og har samme oppløsning som et LROC bilde. Biler og bagasjetraller er godt synlig på bildet.
Flyplass
Eksempel på bilde med oppløsning på en halv meter (MIT Digital Orthophoto Project)
"Jeg vil tro at kjøretøyene vil fremstå som rette og tydelige," sier Mark Robinson, førsteamanuensis ved Northwestern University i Evanston, Illinois, og hovedforsker av LROC bildene. "Vi burde kunne se skyggeforskjeller fra toppen av setene avhengig av vinkelen til Sola. Til og med sporene etter kjøretøyene burde være observerbare i enkelte tilfeller."

De store landingsplattformene vil være enda letter å se. De er 4x4 meter og vil utgjøre 8x8 piksler i bildene. De fire beinene som strekker seg ut fra hjørnene på plattformene gjør at hele strukturen er hele 9 meter på tvers.

Oppgaven til romfartøyet er derimot ikke å fortelle sannheten om månelandingene. Den er i hovedsak et rekognoseringsfartøy som skal lete etter is av vann og lage et terrengkart av hele Månen! To prioriterte områder på Månen er polene. "Vi er spesielt interessert i polene som potensielle lokasjoner en månebase," forklarer Robinson. "Det er regioner ved polene med krater som er i skyggen hele året rundt. Disse plassene kan være kalde nok til å inneholde frosset vann. I nærheten er det regioner som ser Sola hele året. Med konstant sollys for varme og energi, og en potensiell kilde for vann i nærheten, er disse regionene ideelle for en månebase." Data fra LROC vil hjelpe oss i å finne den beste kraterkanten, eller det beste platået til å sette opp et hjem på Månen.
Månebase
En artists fremstilling av en polar månebase. (Pat Rawlings)
Ingen vet hva annet LROC kan finne. Månen har aldri blitt studert i så stor detalj før. Nye oppdagelser ligger bare å venter på oss, gamle forlatte romskip er bare begynnelsen.