Titan

Lyd og bilde fra Titan

2005-01-17
Se flere bilder og bildemontasjer fra Titan, eller hva med et lydopptak?
Article image

Bilder fra Titan

Denne fotomontasjen viser et 360 graders overblikk rundt Huygens mens den enda var 8 kilometer over bakken. Oppløsningen er rundt 20 meter per piksel. De hvite sky-lignende områdene på bildet kan være tåke av metan- eller etandamp siden de ikke var synlig fra høyere oppe. På vei ned svevde Huygens over et mørkt område (midten av bildet). Dette kan være en kanal som fortsatt kan inneholde flytende stoff. (ESA/NASA/University of Arizona)
Article imageDette bildet kunne i en forveksling bli tatt for å være et gammelt bilde av kystnorge. Bildet er tatt fra 8 kilmoeters høyde og har en oppløsning på 20 meter per piksel. (ESA/NASA/University of Arizona)
Article imageDet interessante med Titan er at den ser så alminnelig ut. Mars ser mer "utenomjordisk" ut. Dette kunne være et bilde tatt ved ei strand, og det trenger ikke være langt fra sannheten. Steinene i forgrunnen er nemlig runde, som tyder på at Titan har hatt - eller kanskje fortsatt har - elver. (ESA/NASA/University of Arizona)
Article imageSamme bildet som det over men i farger som skal være så nære sannheten som mulig utifra de data Huygens rakk å samle inn. (ESA/NASA/University of Arizona)
Article imageEn montasje av 30 bilder tatt fra en høyde som varierte mellom 13 og 8 kilometer og dekker et område på 30 kilometer. Oppløsningen er 20 på det beste. (ESA/NASA/JPL/University of Arizona)

Lydopptak

Et av oppgavene til Huygens var å ta opp lyd fra den gåtefulle månen.

Det første opptaket er en rekonstruksjon av lydene Huygens tok opp på vei ned mot Titan. Flere lydsnutter er satt sammen fra forskjellige tidspunkt fra nedstigningen og varer i 102 sekunder.

Last ned en mp3 fil her (453 kilobyte)

Det andre lydopptaket er signalet fra radaren til Huygens som er konvertert til hørbar lyd. Mens Huygens daler hører du at frekvensen øker. Forskere vil bruke intensiteten til signalet til å finne ut mer om overflaten til Titan.

Last ned en mp3 fil her. (451 kilobyte)