Kometer og Asteroider
Ikon Komet

Kometkræsj lite sannsynlig

2005-09-20
Sjansen for at Jorda skal bli truffet av en komet fra utenfor Pluto - á la Deep Impact - er mye lavere enn tidligere antatt, ifølge en Astronom ved "the Australian National University". Ved hjelp av datasimuleringer og data fra amerikanske militærteleskop har Dr. Paul Francis funnet ut at det er syv gangers å få kometer i solsystemet en vi hittil har trodd.
"Jeg har regnet ut at en komet, kapabel til å ødelegge en by, bare treffer Jorda hvert 40 millioner år eller så," forteller Dr. Francis. "Enda større kometer som potensielt kan ødelegge hele kontinenter, som vist i filmen "Deep Impact", er enda sjeldnere og opptrer bare hvert 150 millioner år eller deromkring. Det er derfor ingen grunn til bekymring, men det er fortsatt større sjanse for å bli truffet av en komet enn å vinne Jackpot i Lotto. Vi håper da han mener et australsk lottospill, folk vinner millioner i lotto hver uke her i norge!
Halleys Komet sett fra Giotto
Et nærbilde av Halleys Komet tatt av romfartøyet Giotto (NASA)
Tidligere beregninger på antallet kometer har basert seg på nattelange arbeidsøkter av amatørastronomer, som i hundrevis av år har lett etter kometer på himmelen. Det har vært antatt at amatørastronomene bare har oppdaget kun 3% av alle kometene som passerer Jorda, resten har forblitt uoppdaget enten fordi astronomene har sett på feil sted, eller de har vært for svake.

Dr. Francis' modeller viser derimot at amatørastronomene har gjort enn bedre jobb enn som så! Faktisk har hele 20% av kometene blitt oppdaget og kartlagt. Det er derfor ikke så mange skumle kometer der ute som vi ikke vet om, dvs. 4 av 5 kometer er enda ikke identifisert.

Disse resultatene gjelder ikke for asteroider og kometer i korte baner som for eksempel Halleys Komet. "Men asteroider og slike kometer kommer igjen og igjen, så hvis vi er smarte nok kan vi finne alle sammen og regne oss frem til om hvorvidt en av dem vil treffe Jorda," sier Dr. Francis. "Hvis vi finner en som er på kollisjonskurs med Jorda, har vi normalt hundrevis av år på å løse problemet." Den faste leser av VitNytt har sikkert fått med seg kontroversen med asteroiden 2004 MN4, eller 99942 Apophis, som er det nye navnet. Den ble oppdaget ved juletider og hadde på et tidspunkt en ikke-neglisjerbar sjanse for å treffe Jorda i 2029, om 25 år.

"Kometer som kommer fra utenfor Pluto er mye verre da de er helt uforutsigbare, og hvis vi finner en på kollisjonskurs har vi kanskje et år eller to på oss - ikke lang nok tid til å gjøre noen ting."

Dette høres kanskje ille ut i og med at 80% av alle de "skumle" kometene enda ikke er oppdaget. Da får vi trøste oss med at sannsynligheten er bare 1 til 40 millioner uansett om kometen er oppdaget eller ikke. Du kan med andre ord sove trygt om natta.

Comet collision 'Deep Impact' unlikely
(The Australian National University)