Sola og Planetene
Kjernen til Jorda (ikke riktig skalert)

Jordas kjerne roterer raskere enn overflaten

2005-08-26
Forskere har nå bekreftet en teori fra 1996 om at kjernen i Jorda roterer raskere enn overflaten, om enn bare en bittelitt. Forskjellen i rotasjon kan kanskje gi større forståelse om jordas magnetfelt
Den indre kjernen er 2500 kilometer i diameter og ligger i sentrum av jordkloden omgitt av en sjø av flytende metall - den ytre kjernen.

Undersøkelsene i 1996 hintet om at kjernen roterte 1,1 grader ekstra per år, men resultatet ble ikke akseptert umiddelbart av det vitenskapelige miljøet. Nå har de samme forskerne, Paul G. Richards og Xiadong Song, brukt observasjonsdata fra to moderate jordskjelv som inntraff nær Sandwich Islands i Søratlanteren. Siden de oppstå på omtrent samme plass, med omtrent samme styrke, men med flere års mellomrom, var det mulig å gjøre en mer detaljert analyse.
Kjernen til Jorda (ikke riktig skalert)
En skisse over strukturen til Jorda (ikke riktig skalert) (Jeremy Kemp)
Jordskjelv fører til at seismiske bølger reiser gjennom jordkloden til motsatt side, men noe "dypt der nede" forandrer bølgen. "Du kan bare ta en titt på seismogrammene og noe er forskjellig," forteller Dr. Richards.

Forskjellen i rotasjonshastighet skyldes antageligvis flytende jern i den ytre kjernen som bølger utover og innover og generer magnetfeltet som alle kompassnålene retter seg etter. Dette magnetfeltet dytter igjen på kjernen som roterer fra overflaten med mellom 0,3 og 0,5 grader per år, noe saktere enn tidligere antatt. Dette betyr at hvert 700 til 1200 år har kjernen rotert en ekstra runde. "Den oppfører seg som en diger rotor i en elektrisk motor," sier Dr. Richards. "Forskjellen er at denne går på en milliard ampere."