Romsonder
Hayabusa og Itokawa

Japans Hayabusa klar for landing

2005-11-12
Romsonden Hayabusa befinner seg akkurat nå ved siden av asteroiden Itokawa. For et par dager siden gjennomførte den en vellykket testlanding, og nå er alt klart for det store øyeblikket.
ayabusa ble skutt opp den 9. mai i 2003 og er nå endelig på plass ved asteroiden Itokawa. Hvis alt går etter planen skal den lande, ta prøver, og returnere tilbake til Jorda i løpet av juni/juli 2007.

Den første landingstesten 4. november ble avlyst når romsonden var hele 700 meter fra overflaten. Grunnen var at romsonden ikke klarte å identifisere akkurat hvor den skulle lande. Den andre testrunden 9. november foregikk etter planen og Hayabusa kom ned til kun 60 meter fra asteroiden. Den endelige landingsplassen blir i området kalt "MUSES-Sea".
MUSES-Sea, Hayabusa og Itokawa
Den røde sirkelen markere hvor Hayabusa skal forsøke å lande i løpet av kort tid. (ISAS/JAXA)
Den første testen var mislykket fordi Hayabusa har mistet to av tre stabilisatorer i hhv juli og oktober 2005. Dette har ført til et større drivstofforbruk for å holde romsonden i rett posisjon, som igjen legger press på de neste del av oppdraget. Hayabusa må gjøre seg ferdig med å samle inn prøver fra asteroiden og begynne på ferden hjemover allerede i desember. Hadde ikke navigasjonsproblemet blitt identifisert og fikset, kunne det i værste fall bety at romsonden måtte returnere uten prøver.

Etter at Hayabusa lander på asteroiden vil den skyte en pellet inn i asteroiden og samle inn restene. I tillegg vil den slippe en liten hoppende robot på overflaten som vil ta bilder.

Japan’s Asteroid Probe Cleared For Landing
(Space.com)


Asteroid-punching probe back on track
(New Scientist)