Definisjoner

Hvor langt er et lysår?
2004-10-22
Avstander i universet kan bli astronomiske og en "kilometer" blir rett og slett for liten til å kunne brukes på en fornuftig måte. For avstander større enn solsystemet bruker vi derfor lysår.
Avstander i universet kan bli astronomiske og en "kilometer" blir rett og slett for liten til å kunne brukes på en fornuftig måte. For avstander større enn solsystemet bruker vi derfor lysår.
Et lysår er ikke et tidsrom men lengden fotonene i en lysstråle tilbakelegger på ett år. Fotoner beveger seg med en hastighet på nesten 300.000 kilometer i sekundet. Et foton kan med andre ord reise frem og tilbake mellom Trondheim og Oslo 550 ganger på et sekund!
Peker du mot månen med ei lommelykt derimot tar det bare litt over ett sekund før fotonene kommer frem.
Sola er mye lengre unna og der bruker lyset over 8 minutter på å reise de 150.000.000 kilometerene.
Pluto, den ytterste planeten i solsystemet (så langt ihvertfall), ligger 5.913.520.000 kilometer unna, eller nesten 5 og en halv lystime. Det er ikke før du går ut til de nærmeste stjernene at avstanden kan måles i lysår. Alpha Centauri-systemet ligger 4.3 lysår unna, eller 40.681.000.000.000 kilometer. Får du tilbud om å fly til Alpha Centaury med et Boeing 747 bør du takke nei, turen tar nemlig 4.6 millioner år... Apollo 8 som dro til månen ville brukt 100.000 år.
Sola er kun en av mange stjerner som utgjør galaksen melkeveien - en samling stjerner som går i bane rundt det som sannsynligvis er et stort svart hull. Melkeveien er en flat spiralgalakse og måler 100.000 lysår i diameter.
![]() |
Størrelsen på melkeveien sammenlignet med jorda. (VitNytt) |
Lysår er også en praktisk måleenhet fordi den gir deg både en avstand og en tid.
Når du ser på månen ser du den slik den var for et sekund siden, fordi lyset bruker et sekund på å nå øyet ditt. Ser du på Alpha Centauri gjennom et teleskop ser du stjernene slik de var for 4.3 år siden. Hvis de gikk supernova i går, vil du ikke se det før om 4.3 år minus 1 dag.
Universet har en "radius" på omtrent 13.7 milliarder lysår. Det fjerneste objektet vi noensinne har observert er en galakse og ligger 13.25 milliarder lysår unna. Vi ser med andre ord hvordan universet var bare noen få hundre millioner år gammelt.
Og derfor bruker vi lysår, det er utrolig praktisk når vi snakker om objekter laaaangt unna.