Sola og Planetene
Hubble Månen Ikon

Hubble ser på Månen

2005-10-25
I letingen etter fremtidige landingsplasser har NASA brukt Hubble til å studere vår nærmeste nabo. I tillegg til å kunne ta bilder med en utrolig oppløsning, er romteleskopet også sensitiv til ultrafiolett lys som reflekteres fra overflaten på Månen. Dette gjør det mulig å identifisere områder med mye titanium og jernoksid som kan bli viktige ressurser for en fremtidig månebase.
De nye Hubblebildene er de første høyoppløselige, ultrafiolette bildene vi har tatt av Månen. "Disse observasjonene av Månen har vært en utfordring å få til, og en prestasjon å gjennomføre siden teleskopet aldri var ment til å observere Månen," sier Jennifer Wiseman, Hubbleforsker ved NASA Headquarters. "Bildene har både direkte vitenskapelige verdi i tillegg til at de vil gjøre det lettere å bestemme områder for fremtidig måneutforskning."
Hubble ser på Månen
Nærbilde av Aristarchus' krater som er rundt 42 kilometer i diameter og 3,2 kilometer dypt. Det ble dannet for mellom 100 og 900 millioner år siden (NASA, ESA, and J. Garvin (NASA/GSFC))
Hubbles "Advanced Camera for Surveys" tok bildene i ultrafiolett og synlig lys av en geologisk variert region, bl.a. Aristarchus nedslagskrater og Schroter's Valley. Hubble tok også bilder av landingsplassen til Apollo 15 og 17, hvor astronomer landet og tok med prøver i hhv 1971 og 1972. Til tross for at Hubble er et av de kraftigste teleskopene i historien, er oppløsningen på Månen mellom 50 og 100 meter. Det vil derfor ikke være mulig å se landingsplassene.

NASA's Hubble Looks for Possible Moon Resources
(Hubblesite.org)