Stjerner
Ikon polaris

Hubble oppdager ny stjerne rundt Nordstjerna

2006-01-10
Mange vet, og har kanskje også sett gjennom et teleskop, at Nordstjerna egentlig er et dobbelstjernesystem. Ved hjelp av Hubble vet vi nå at det faktisk er tre stjerner.
Nordstjerna, eller Polaris, er den stjerna som alle andre stjerner ser ut til å roterer rundt. Polaris er en Cepheide som betyr at den pulserer fysisk og viser derfor varierende lysstyrke over tid. Cepheider er glimrende til å måle avstander med fordi lysstyrken er avhengig av perioden. (Mer om avstander i universet og cepheider).
Nordstjernen
En artists fremstilling av Polarissystemet. Stjerne nummer to er helt mot toppen av bildet, den nyoppdagede nabostjernen ligger rett ved Polaris i midten. (Greg Bacon (STScI))
Det er fortsatt mye å lære om cepheider. Det som bestemmer en stjernes utvikling er først og fremst massen. Derfor var det heldig at Polaris har en nabostjerne i tett bane rundt seg, jo tettere jo bedre, for da kan man nemlig beregne massen.

"Nabostjernen vi observerte er så tett inntil Polaris at kun Hubble med sin fantastiske skarpe syn kunne se den," forteller Nancy Evans ved Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics. "Forskjellen i lysstyrke mellom stjernene gjorde det enda vanskeligere å skjelne dem."
Polaris
Her er Polaris og den nyoppdagede stjernen sett fra Hubble NASA / STScI / N. Evans (CfA))
Avstanden mellom de to stjernene er to tiendedeler av et buesekund, tilsvarende bredden på en mynt på fra avstand på 30 kilometers avstand. Stjernene er 430 lysår unna, så betyr at den fysiske avstanden mellom dem er mellom 13 og 14 Astronomiske Enheter. De to stjernene roterer rundt hverandre en gang på 30 år. Forskerne har planer om å fortsette å studere Polarissystemet over flere år.

Astronomers Use Hubble to 'Weigh' Dog Star's Companion
(Hubblesite.org)