Gammaglimt
GRB 050904

Gammaglimt ved universets ende

2005-09-13
Det svenske Populær Astronomi rapporterer at det japanske teleskopet Subaru på hawaii har oppdaget et gammaglimt som ligger 500 millioner lysår lengre unna enn noen annet gammaglimt. Den nye rekorden lyder 12,8 milliarder lysår og navnet på det spesielle gammaglimtet er GRB 050904. Siden universet er 13,7 milliarder år gammelt, betyr det at gammaglimtet stammer fra da universet bare var 0,9 milliarder år gammelt.
Eksplosjonen ble først oppdaget av NASAs Swift teleskop som er spesialdesignet til å oppdage og observere de korte men kraftige glimtene. Swift gir med en gang beskjed til teleskop verden over som automatisk retter seg inn mot de oppgitte koordinatene.
GRB 050904
Bildet til venstre er tatt rett etter oppdagelsen. De to neste bildene er tatt de neste to nettene.(Dr. Daniel Reichart)
Nobuyaki Kawai fra Tokyo Institutt for Teknologi ledet teamet som brukte det 8,2 meter store Subaruteleskopet til å måle den presise avstanden til eksplosjonen. Dette er den fjerneste eksplosjonen astronomer noen gang har sett. Det er færre enn 50 andre kjente objekter på denne avstanden fra Jorda, og den absolutt fjerneste er "bare" 50 millioner lysår (eller 0,4%) lengre unna. Det er ekstremt vanskelig å få øye på objekter på denne avstanden. Rekordholderen er en kvasar som ble observert ved hjelp av en gravitasjonslinse. Kvasarer er kjerner i galakser med mye aktivitet som ligger langt unna. For å observere objekter på slike avstander direkte trenger man et skarpt lys, et gammaglimt.

"Denne eksplosjonen skjedde på grensen av det kjente univers," forteller Kawai. "En dag vil vi snart se gammaglimt til og med enda lengre unna enn før."
Gammaglimt
Stjerner lever av å brenne hydrogen til Helium ved hjelp av fisjon. Når det begynner å bli tomt for hydrogen vil fisjon av Helium til enda tyngre stoffer starte. Hvis stjernen er massiv nok fortsetter fisjonen helt opp til jern, etter jern gir fisjon ingen energi lengre og stjernen kollapser til et sort hull. Det sorte hullet lager et par energistrømmer, jets, som i et kort øyeblikk lyser sterkere enn noe annet i universet. (Nicolle Rager Fuller/NSF)
Restene etter slike eksplosjoner synker i lysstyrke ganske raskt, det er derfor viktig å være på vakt. Mobiltelefonen til Paul Price ved universitetet i Hawaii ringte klokken 0200 den 4. september, da var Price med en gang klar til å styre IRTF og MAGNUM mot gammaglimtet.

MAGNUM har et kamera som kan ta bilder både i synlig lys og i infrarødt samtidig. Dette gjør det mulig å finne avstanden til gammaglimtet ved å studere fargen på eksplosjonen som er blitt rødforskyvd på grunn av universets ekspansjon gjennom nesten 13 milliarder år.
Her var gammaglimtet
Gammaglimtet fant sted i retning av konstellasjonen Fiskene. (NASA)
I gjennomsnitt oppdages det et par gammaglimt hver dag, men det er ikke mer enn 10 år siden vi fant ut at fant sted langt utenfor vår egen galakse.

Der det er døende stjerner, må det nødvendigvis finnes levende stjerner også. "Siden disse eksplosjonene er så sterke gir de oss en unik mulighet til å studere stjerners fødsel og død i det fjerneste univers på en måte vi bare kunne drømme om for bare et par år siden," forteller Price.

HAWAII TELESCOPES CATCH MOST DISTANT EXPLOSION
(National Astronomical Observatory of Japan)