Sola og Planetene
Titan sjøer

Fjordene på Titan

2005-09-23
I en nylig forbipassering av Titan har Cassini tatt bilder av det som ser ut til å være en lang kystlinje som skjærer seg gjennom landskapet på den sørlige hemisfæren. Det er åpenbart at dette en gang har vært væske der, og kanskje enda i dag.
"Vi har sett etter spor av hav og sjøer på Titan i en stund nå. Dette radarbildet er blant et av de beste bevisene for en kystlinje hittil," forteller Steve Wall ved radarteamet hos NASAs Jet Propulsion Laboratory, Pasadena, California.

Bildene viser det som tydelig er en kystlinje som deler området i en lys og en mørk region, omtrent 1700 kilometer langt og 170 kilometer bredt. Rett til høyre for det tilsynelatende kupperte lyse terrenget, er det områder som er mørke og jevne.
Titan
Her ser vi kystlinjen på Titan (NASA)
"Dette er områder hvor det mest sannsynligvis har vært væske eller fukt, nå eller i nylig fortid," forteller Wall. "Titan har perioder med tungt regnfall eller væske som presses opp fra undergrunnen."

"Vi ser også et nettverk av kanaler som går over de lyse områdene. Dette indikerer væske, antageligvis flytende hydrokarboner, som har strømmet over landskapet," forteller Dr. Ellen Stofan ved Cassinis radarteam.

Titan har et miljø som ligner noe på det Jorda hadde før biologisk aktivitet forandret sammensetningen i atmosfæren. Den store forskjellen er at det på Titan ikke er noe væske samt månens ekstremt lave temperatur. På grunn av den tykke nitrogenrike atmosfæren var det forventet at Titan skulle ha store sjøer av flytende metan. Cassini som har gått i bane rundt Saturn i over et år har enda ikke funnet spor etter disse sjøene.

Dette var Cassinis åttende passering av i alt 45 som er planlagt i løpet av de fire årene den skal gå i bane rundt Saturn. Den neste passeringen skjer den 26. oktober, og da vil forskerne konsentrere seg om området der Huygens landet, nær ekvator.

NASA Cassini Radar Images Show Dramatic Shoreline on Titan
(NASA)