Stjerner

Døende stjerner kan gi liv til nye planeter

2005-03-29
Stjerner som nærmer seg slutten på livet vokser og kan tine opp planeter som tidligere var nedfrosset.

Alt liv som vi kjenner til er avhengig av vann. På grunnlag av dette er det mulig å finne en beboelig "sone" rundt stjerner, avstander der vann ikke fryser og heller ikke blir for varmt. Solens beboelige sone strekker seg fra 0.95 til 1.67 astronomiske enheter. En astronomisk enhet er baneradiusen til Jorden. Jorden ligger derfor per definisjon 1 astronomisk enhet fra Solen, i den varmere delen av sonen.

Sonen vil derimot variere ettersom moderstjernen utvikler seg. Stjerner som Solen vil vokse til å bli moderate røde kjemper, som forskyver sonen langt forbi Jorden.

Dr. Bruno Lopez ved Cote d'Azur observatoriet i Nice, Frankrike, har sett nærmere på hvor raskt slike soner beveger seg, og hvor lang tid liv trenger for å oppstå. De gamleste tegnene på liv her på Jorden, som foreløpig er det eneste referansepunktet vi har, er rundt 3.5 milliarder år gamle. Vi kan derfor anta at liv trenger fra en halv- til en hel milliard år på å oppstå i enkleste form. Dr. Lopez fant at den beboelige sonen beveger seg sakte/raskt nok til at planeter som ligger 2 til 9 astronomiske enheter unna vil tilbringe alt fra noen hundre millioner til flere milliarder år i sonen, som åpner sjansen for å finne liv selv rundt gamle stjerner.

Born Again Sols Could Bring Life Again To Dying Stellar Systems
(SpaceDaily)