Romsonder

Deep Impact Mission Status Report

2005-03-28
Romfartøyet Deep Impact er nå ferdig med fase 1 av 5 totalt.

Den 4. juli i år vil amerikanerne få et historisk fyrverkeri. Romfartøyet Deep Impact er på vei mot kometen Tempel 1 og med seg har den en kobberbit på størrelse med en folkevogn. Hvis alt går etter planen vil kobberbiten kræsje inn i kometen mens Deep Impact og romteleskopene Hubble, Spitzer og Chandra overfører begivenheten live på TV.

Deep Impact ble skutt opp 12. januar i år og har siden da gått gjennom flere tester. instrumentene er operative og fra nå av skjer det ikke noe spesielt før den er 60 dager unna kometen. Da går den inn i fase 3.

Forskerne ved NASA regner med at kollisjonen vil forårsake et krater på størrelse med en fotballstadion. Det er derimot ikke fare for at kometen vil sprekke, til det er den altfor stor. Ved å studere nedslaget og hva som ligger under overflaten på kometen, håper NASA å lære mer om kometenes tidlige liv. Kometer ble til tidlig i solsystemets fødsel, men er i motsetning til f.eks. Jorden, relativt uforandret. NASA liker å kalle kometer for "tidskapsler", og det er jo egentlig en grei betegnelse.

NASA Releases Deep Impact Mission Status Report
(NASA)