Romsonder
Kometen Tempel

Deep Impact får øye på kometen Tempel

2005-04-27
Sekstini dager før Deep Impact møter skjebnen har den tatt det første bilde av kometen Tempel. Den fjerde juli braker det løs!

Romfartøyet er for øyeblikket nesten 64 millioner kilometer fra målet, ca. en tredjedel av avstanden mellom Jorden og Solen og har nå tatt det første av en hel rekke bilder den vil ta på veien. Kometen vil bli betydelig mer imponerende ettersom Deep Impact nærmer seg.

Deep Impact består av to deler, en "fly-by" del og en mindre "impactor". Hvis alt går etter planen vil den 1 meter store "impactoren" la seg overkjøre av den 6,4 kilometer store kometen som har en hastighet på rundt ti kilometer i sekundet. Kometen vil ikke bli ødelagt, men kollisjonen vil resultere i et krater på størrelse med alt fra størrelsen på et hus, til en fotballstadion. Is og støv vil sprenges ut og kometens indre vil bli synlig.

Den andre "fly-by" delen vil ta bilder av seansen på trygg avstand. I tillegg vil romteleskopene Hubble, Spitzer og Chandra sammen med de største teleskopene på Jorden kontinuerlig følge med i hendelsesforløpet. Kollisjonen vil bli tidenes største fyrverkeri, og det er neppe tilfeldig at datoen er satt til fjerde juli.

Deep Impact Spots Quarry
(NASA)