Romsonder

De første resultatene fra Deep Impact
2005-09-09
Historiens største fyrverkeri fant sted 4. juli i år da NASAs Deep Impact brakte inn i kometen Tempel 1. Forskere har jobbet på spreng og nå begynner resultatene å dukke frem.
Historiens største fyrverkeri fant sted 4. juli i år da NASAs Deep Impact brakte inn i kometen Tempel 1. Forskere har jobbet på spreng og nå begynner resultatene å dukke frem.
Kometer er rester fra da solsystemet ble dannet for godt og vel 4,5 milliarder år siden, da universet var rundt 9,2 milliarder år gammelt. I motsetning til planetene, som i en tidlig fase gjennomgikk store forandringer i form av vulkanutbrudd og annen geologisk og atmosfærisk aktivitet (og ikke minst asteroidenedslag) har kometer forblitt uforandret. De består av urørt materiale som is, støv og gass fra det unge solsystem, og noen forskere tror at de inneholder organiske molekyler som kanskje spilte en sentral rolle i dannelsen av liv på Jorda.
![]() |
Bildet er tatt av målsøkeren på impaktoren like før nedslaget. Pilene peker mot to områder som er jevne og ikke dekket av fordypninger. (Science) |
Tempel 1 har blitt slynget inn i det indre solsystem på grunn av gravitasjonskraften til Jupiter, og tilhører derfor Jupiterfamilien av kometer. Banene til slike kometer er ofte veldig elliptiske og kan komme så langt inn mot Sola som Merkur. Gravitasjonskraften fra de innerste planetene fører ofte til at banen blir mer mer og mer sirkulær med tiden, de fleste kometene på vei mot Sola har aphelion (nærmeste punkt mot Sola) ved 1 AE (Astronomisk Enhet, avstanden Jorda-Sola, rundt 150 millioner kilometer) og perihelion (lengst unna sola) ved Jupiter på rundt 5-6 AE.
![]() |
En serie bilder tatt av det høyoppløselige kameraet på |
Horst Uwe Keller ved Max Planck instituttet for Solsystemforskning observerte en liten nedgang i lyset fra eksplosjonen etter rundt 200 sekunder, dette kan tyde på et krater på størrelse med en by.
Resultatene har blitt publisert på Science Express i løpet av denne uken.
Comet reveals its secrets
(PhysicsWeb)