Sola og Planetene
Meteorregn Perseidene

Perseidene kommer! Årets meteorsverm rett rundt hjørnet

2005-08-08
Hvert år får vi som bor på den nordlige halvkule muligheten til å se en av de største og beste meteorsvermene feie over himmelen. Høydepunktet kommer sent fredags kveld. Men hva er egentlig en meteorsverm?

En meteorsverm (engelsk: meteor shower) er et fenomen som betyr økt meteoraktivitet. På en vanlig natt med gode forhold vil man typisk kunne se 2-6 stjerneskudd pr. time dersom man observerer kontinuerlig. Når Perseidene kommer for fullt kan man se 40-80 i timen. Dette krever imidlertid perfekte forhold og en del erfaring.
Den første dokumenterte observasjonen av Perseidene stammer helt tilbake til år 36 e.kr. Den tyske astronomen Eduard Heis telte hele 160 meteorer per time i 1839, men det var ikke før noen år senere at opphavet til Perseidene ble avdekket.

Banen til Perseidene ble regnet ut av Giovanni Virginio Schiaparelli i 1860-årene og han fant en sammenheng med kometen Swift-Tuttle. Når kometen nærmer seg Sola løsner det små partikler fra kjernen og disse legger seg som et spor bak den. Når Jorda passerer gjennom denne skyen av partikler vil de varmes opp på grunn av friksjon i atmosfæren. Partiklene fordamper og mister elektroner som gjør at de lyser sterkt og slik blir et stjerneskudd til.

Swift-Tuttle har en periode på litt over 130 år og forrige gang den passerte nær Sola var i 1992. Avstanden til Jorda var da 1.16 AU på det nærmeste. Dette er likevel mye lengre unna enn på 1860-tallet, da den passerte bare 0.4 AU unna! (1 AU er gjennomsnittsavstanden mellom Jorda og Sola, oppunder 150 millioner km.)

Den flotteste opplevelsen får du hvis du kan kjøre noen kilometer bort fra nærmeste by. Strølys fra hus og gatelys gjør det vanskeligere å se svake objekter på himmelen. Den beste tiden for observasjon er trolig fra ca. halv ett til ca. halv tre. Som forklart i gårsdagens APOD, vil det se ut som at meteorene kommer fra samme punktet i konstellasjonen Perseus. Dette er imidlertid bare en perspektiveffekt, i virkeligheten er banene til meteorene så godt som parallelle.

"Den perfekte observasjonsmåten er å legge seg på en campingseng eller liggestol," forteller Birger Andresen, nestleder og redaktør i Trondheim Astronomiske Forening. "Husk ullteppe og noe varmt å drikke. Se gjerne mot det mørkeste og klareste området i sørøst. Du trenger ikke kikkert, men husk at øynene bruker 10-15 minutter på å bli tilpasset mørket skikkelig. Unngå lys som ødelegger nattesynet."

Det vil være flest meteorer fredags kveld, men kjølvannet etter Swift-Tuttle er stort slik at meteorsvermen egentlig varer over et par dager med mest aktivitet fredags kveld. Perseus, og "utgangspunktet" for meteorene, ligger nesten midt mellom Karlsvogna og Mars, som vil stå ganske høyt opp på himmelen etter midnatt i nettene fremover.

Ifølge New Scientist har Swift-Tuttle en bane som gjør at den en gang vil komme ukomfortabelt nær Jorda eller Månen. Det vil derimot ikke skje om mange mange hundre år, kanskje tusenvis av år, ihvertfall ikke denne natten. God tur!

VitNytt tar gjerne imot bilder eller historier fra leserne om det nært forestående meteorregnet. Si gjerne hvor og når du så meteorregnet. Kanskje kommer nettopp ditt bilde på forsiden?