Kometer og Asteroider
Ikon asteroide

Asteroide på kollisjonskurs med Jorda i år 2102

2006-03-02
Med stadig bedre teleskopteknologi kommer vi i tiden fremover til å lese stadig oftere om asteroider som vil kollidere med Jorda. Det er derimot ingenting å miste nattesøvnen over, tusenvis av amatørastronomer verden over hjelper til med å oppdage hittil ukjente asteroider. Sjansen for at en asteroide skal være stor nok, ha tilstrekkelig høy hastighet, og forbli uoppdaget til det er for sent å gjøre noe er etter vår mening forsvinnende liten. Den siste asteroiden i kollisjonsklubben er 2004 VD17, en 500 meter stor stein som kanskje treffer Jorda i 2102.
Mange husker asteroiden som nesten skapte hysteri i norske media for bare et år siden. Det var asteroiden Apophis, en 300 meter stor stein som hadde i et kort øyeblikk en kalkulert sannsynlighet for å treffe Jorda på "hele" 2,7%. Det høres kanskje lavt ut, men det var historisk høyt. Kort tid etter fikk man bedre observasjonsdata og sannsynligheten er nå nedjustert til 0,0018%. Det som er sikkert er at den kommer til å passere temmelig nærme.
Article image
Så nærme kommer asteroiden Apophis når den besøker oss i 2029.
Den nye asteroiden er egentlig ikke ny, men den mistet oppmerksomheten da Apophis ble oppdaget. Nå er den igjen i "kollisjonstoppen". På et tidspunkt hadde den en sannsynlighet for trefning på 0,03%. Nye observasjoner har derimot oppjustert sannsynligheten til 0,1% for kollisjon den 4. may 2102.

Massen til 2004 VD17 er på nesten en milliard tonn, en god del mer enn lilleputten Apophis som kun er på rundt 100 millioner tonn. En mulig kollisjon vil utløse like mye energi som all verdens atomvåpen - 10.000 megatonn. Den største atombomben som noen gang har blitt prøvesprengt var Tsar (king of bombs) som ble sprengt på Novaya Zemlya 30. oktober 1961. Den var på 50 megatonn.

2102 space rock to give Earth its closest shave, say watchers
(physorg.com)