Kometer og Asteroider

2004 MN4 synlig med det blotte øyet

2005-02-05
Asteroiden vil komme nærmere enn TV-satellittene

2004 MN4

Nye observasjoner gir bedre grunnlag for å beregne banen til komenet

Nye observasjoner gjort ved Arecibo-observatoriet i Puerto Rico viser at asteroiden 2004 MN4 vil passere i en avstand på 4.7 jordradier (30.000km) fra Jordens overflate.

2004 MN4 fikk den hittil høyeste rangeringen på Torino-skalaen, en tabell over objekter som kommer faretruende nær Jorden. For å kunne beregne nøyaktige baner til asteroider trenger men mange observasjoner over lang tid. 2004 MN4 ble oppdaget 19. Juni og det så lenge ut som at den ville kollidere med Jorden. Endelig fant astronomer arkivbilder fra 15. Mars som gjorde at datagrunnlaget ble mye bedre og sannsynligheten for kollisjon ble nedjustert fra 1:37 til 1:56.000. (Sjansen for 7 rette i Lotto er over 5.5 millioner).

Nå har vi enda bedre observasjoner og det er nå klart at asteroiden vil komme ekstremt nære Jorden. Den vil faktisk gå under geosynkron bane, der de fleste TV-satellittene befinner seg. Det betyr at den også vil være synlig uten kikkert.

2004 MN4 har en diameter på rundt 320 meter og vil ha en lysstyrke på 3.3 magnituder ved nærmeste passering. Den vil bevege seg raskt, 42 grader i timen, gjennom stjernebildet Krepsen og vil være synlig fra Europa, Africa og deler av Asia. Det er uklart om den vil være synlig fra Norge.

Lysstyrke måles i magnituder. De sterkeste stjernene på himmelen har magnitude rundt 0, de svakeste som er mulig å se med det blotte øyet fra ideelle omgivelser har magnitude 6. Les mer om lysstyrket med en rekke eksempler i artikkelen Magnituder og størrelsesordner (lysstyrke) her på VitNytt.
Article image
Her ser du den projiserte banen til 2004 MN4 sammenlignet med Jorden og Månen.
(Lance Benner (JPL), Mike Nolan (NAIC), Steve Ostro (JPL), and Jon Giorgini (JPL))

Article image
Nærbilde av 2004 MN4 og Jorden.
(Lance Benner (JPL), Mike Nolan (NAIC), Steve Ostro (JPL), and Jon Giorgini (JPL))