Exoplaneter
exoplaneter krystaller og støv

Vanlige med planeter rundt brune dverger

2005-10-24
NASAs romteleskop Spitzer har observert det som kan være det tidlige stadiet av planetdannelse rundt en brun dverg. Brune dverger kalles ofte for "mislykkede stjerner" da de har for liten masse til å starte fusjonsprosessene i kjernen som er nødvendig for at de skal lyse.
Spitzer har observert klumper av mikroskopiske støvkorn og små krystaller i bane rundt fem brune dverger. Til tross for at brune dverger er kaldere og mindre enn normale stjerner, ser det ut til at de likevel har mye til felles med andre stjerner, også planetdannelse.

Med tiden vil støvet klumpe seg sammen til stadig større objekter for til slutt å bli hele planeter, det sier ihvertfall teorien.
Exoplaneter og krystaller
En artists fremstilling av krystallene i disken rundt en brun dverg (NASA/JPL)
"Vi har lært at de første stegene i planetdannelse er mer robuste enn tidligere antatt," forteller Dr. Daniel Apai, astronom ved Universitet i Arizona, Tucson, og medlem av "liv og Planet Astrobiologisenter" ved NASAs Astrobiologiske institutt. "Spitzer har gitt os muligheten til å studere hvordan planerer blir til i en rekke forskjellige miljø."

De brune dvergene befinner seg rundt 520 lysår unna i stjernebildet Kameleonen. De varierer i størrelse fra 40 til 70 jupitermasser og er en til tre millioner år gamle.

"Vi ser partikler som smelter sammen og vokser i størrelse," sier Dr. Ilaria Pascucci. "Dette er spennende fordi vi var ikke sikre på om disken rundt kalde brune dverger utviklet seg på samme måte som rundt normale stjerner."

NASA's Spitzer Finds Failed Stars May Succeed in Planet Business
(NASA)