Utforskning
Ikon Mars

Uønsket liv på Mars

2005-07-30
NASA må forbedre rutinene på rensing av romfartøyene sine, hvis ikke er det fare for at Mars blir kolonisert av bakterier fra Jorda.

De to Vikingsondene som besøkte Mars for å lete etter liv for nesten 30 år siden ble sterilisert i store ovner ved høye temperaturer. Resultatene fra ekspedisjonen var derimot negativ - Mars var tørr og ufruktbar - og siden har "infeksjonspørsmålet" vært lavt prioritert.

Mars er derimot ikke så ugjestmild som tidligere antatt.
Robotkjøretøyene Spirit og Opportunity har avdekket sikre bevis for at Mars en gang hadde flytende vann. Is av vann er funnet når polene og i dype krater. Risikoen for en bakteriell invasjon fra Jorda er en reell fare.

"Mars er varmere, fuktigere, mer interessant og variert enn vi hadde trodd," sier David Paige, forsker ved universitetet i California, Los Angeles, US. Han er en av 18 medlemmer i et ekspertpanel som har studert smittefaren. Denne uken publiserte de et rapport med forslag til forskning som må gjøres over de neste årene for å forsikre mot å uønsket transport av liv ombord fremtidige Marsroboter.

Mye av grunnen til at spørsmålet har blitt tatt opp på nytt er oppdagelsen av ekstremt motstandsdyktige bakterier her på Jorda. En av metodene kan være å bade instrumentene og romfartøyet i giftige gasser som for eksempel Etylenoksid.

De nye metodene forventes å tas i bruk innen 2016. Ekspertpanelet råder NASA til å velge fremtidige landingsplasser med omhu og prioritere steder som ikke er sårbare for infeksjon av jordbakterier. De neste ekspedisjonene til Mars er "Mars Reconnaissance Orbiter" nå i august 2005, "Phoenix lander" som tar av i 2007, og "Mars Science Laboratory rover", et nytt robotkjøretøy som skal skytes opp i 2009.

Earth life could invade Mars on contaminated craft
(NewScientist)