Planetariske Tåker

Tarantulatåken i farger

2004-12-16
Hobbyastronom leker med bilder fra Hubble.
Tarantulatåken, også kalt 30 Doradus, ligger i den store Magellanske Sky (LMC) og er godt synlig fra den sørlige halvkule. Astronomer tror at denne irregulære dverggalaksen er inne i en svært voldig periode i livet - den er i ferd med å bli fanget opp av Melkeveien. Den har over de siste millioner av år gått flere ganger i bane rundt vår egen galakse, en prosess som har ført til interne tumulter i LMC. Gasskyer slites mellom gravitasjonsfeltene fra LMC og Melkeveien, kolliderer med ande skyer og har resultert i å bli det største stjerneutklekkingsregionen vi kjenner. Tarantualtåken er 170.000 lysår unna Jorden og er så stor at hvis den hadde byttet plass med Oriontåken som bare er 1600 lysår unna, ville den dekket en fjerdedel av himmelen og vært synlig om dagen.
Article image
Tarantulatåken i all sin fargeprakt. (ESA/NASA, ESO and Danny LaCrue)
Gjennom romteleskopet Hubbles virke har det returnert til denne fascinerende regionen flere ganger. For noen uker siden fant den 23 år gamle amatørastronomen Danny LaCrue 15 bilder tatt på forskjellig tidspunkt som han kunne sette sammen i en stor mosaikk. Danny sendte bildet til the Hubble European Space Agency Information Centre i håp om at bildet kunne bli publisert. "Jeg har bestandig lurt på hvordan det ville være å jobbe med bilder fra HST (Hubble Space Telescope), men jeg trodde aldri at jeg en dag skulle få sjangsen."
Danny lastet ned en gratis plugin til Photoshop som heter the ESA/ESO/NASA Photoshop FITS Liberator som ble gitt ut for 6 måneder siden. Alle som har en datamaskin med grafikkprogrammet Photoshop installert kan bruke denne plugin'en til å bearbeide bilder i formatet FITS (Flexible Image Transport System), men for å finne bilder i dette formatet må du også lære deg å navigere i ESO/ST-ECFs Hubblearkiv. "Etter noen forsøk ble jeg fortrolig med den litt utfordrende prosessen," sier Danny LaCrue.
"The Liberator" er et uvurdelig verktøy og gjør en fantastisk jobb ved å gi vanlige personer tilgang til det enorme reservoaret av informasjon Hubble har samlet inn for det vitenskapelige miljøet de siste 15 årene.