Stjerner
Supernova 1987a xray

Supernova 1987A viser nye sider

2005-08-20
I 1987 eksploderte en blå kjempestjerne i nabogalaksen Store Magellanske Sky, bare 160.000 lysår unna. Supernovaen var synlig med det blotte øye og er den sterkeste supernovaen på nesten 400 år. 18 år senere har sjokkbølgen nådd en ny grense.
Nye observasjoner tatt med romteleskopet Chandra har avslørt en ring rundt eksplosjonsstedet.

Alle stjerner har en stjernevind av partikler som strømmer utover i rommet. Det er denne stjernevinden som er delaktig i nordlyset, når partiklene bøyes av av magnetfeltet til Jorda og gir fra seg fotoner. Størrelsen på solvinden varierer fra stjernetype til stjernetype, men generelt har unge og gamle stjerner større stjernevinder enn middelaldrende stjerner som Sola.
Supernova 1987a x-ray chandraDen blå kjempestjernen hadde et relativt kort liv. Den ble født for bare 10 millioner år siden (Sola har en forventet levetid på over 10 milliarder år) i en tett sky av støv og gass. Når den hadde en million år igjen å leve økte vindstyrken så mye at den kastet av seg de ytterste gasslagene. Rett før den eksploderte sendte den ut en høyhastighetsvind som presset gassen videre utover og etterlot seg et "tomrom" bak seg.

I 1999 nådde den superraske sjokkbølgen fra eksplosjonen frem til de opprinnelige gasslagene som nå, 18 år etter, ligger langt ute i stjernesystemet. Sjokkbølgen kolliderer med de gamle gasslagene og temperaturen stiger. Når gassen blir varm nok begynner den å lyse opp og det er denne effekten vi ser på bildet.

Siden 1999 har intensiteten økt, og det er forventet at den fortsetter å øke i en god stund fremover.

Her kan du se en animasjon som viser lysstyrken til ringen fra 1999 og frem til i dag.

Supernova 1987A: Fast Forward to the Past
(Chandra, Harvard)