Teknologi
SMART-1

SMART-1 kollisjon med Månen utsatt

2006-06-27
Det første romfartøy noensinne drevet av en ionemotor er i ferd med å kræsje inn i baksiden av Månen. Det er derimot for ille å kræsje en slik historisk sonde uten å kunne se fyrverkeriet. Ved hjelp av lure manøvre har posisjon for kollisjonen blitt flyttet til et mer "publikumsvennlig" sted.
Ionemotoren om bord SMART-1 får energi fra Sola via solcellepanel. Denne energien brukes til å ionisere flytende xenon som så akselereres ut og bakover slik at strømmen av atomer dytter romfartøyet fremover. Denne prosessen gir ekstremt lav akselerasjon, men den kan virke over lang tid.

SMART-1 ble skutt opp i september 2003. Ionemotoren har vært påslått i tilsammen 3648 timer og brukt opp 58,8 kilo Xenon. For hver aktive time økte hastigheten med 0,7 meter per time, ikke rare greiene, men over lang ble hastigheten til slutt stor nok til unnslippe Jordas gravitasjonsgrep.

Til å begynne med gikk SMART-1 i tett bane rundt Jorda. Etterhvert som den fikk større hastighet ble banen større. På et tidspunkt kom den ut til det punktet der gravitasjonskraften til Jorda og Månen er like stor. Den "tippet" da over og begynte sakte men sikkert å sirkle seg inn mot Månen.
SMART-1
SMART-1 (ESA)
Nå er derimot alt drivstoff oppbrukt. Den er fortsatt i bane rundt Månen, men mister stadig høyde. I utgangspunktet skulle den kræsje med overflaten 17. august i år. Det viser seg derimot at på dette tidspunktet er SMART-1 på den "andre siden" av Månen og det virker litt bortkastet, når man først skal kræsje et romfartøye i Månen, så burde man kunne se det!

Ved å periodeisk bremse ned et sett med roterende reaksjonshjul, som i utgangspunktet tjente til å stabilisere romfartøyet, har ingeniørene ved ESA klart å overføre spinn, eller drivmoment, tilbake til romfartøyet. Banehøyden har blitt løftet over 90 kilometer som fører til at kollisjonen blir utsatt.

Første fase startet 19. juni og vil vare i 17 dager. For å sikre full kontroll over hvor og når sammenstøtet finner sted vil ESA gjennomføre to nye manøvre i juli og september.

Hvis alt går etter planen vil SMART-1 brake inn i Månen 3. september på fremsiden av Månen til glede for både astronomer og publikum.

Moon probe boosts orbit to delay crash
(NewScientist)