Sorte Hull

Sgr A* aktiv for 350 år siden
2005-02-02
Det sorte hullet i Melkeveien er i dag "sovende" men nye observasjoner tyder på en kjempeeksplosjon for 350 år siden.
Det sorte hullet i Melkeveien er i dag "sovende" men nye observasjoner tyder på en kjempeeksplosjon for 350 år siden.
De fleste galaksene har supermassive sorte hull i sentrum som veier millioner ganger kanskje til og med milliarder ganger mer enn Solen. Vår galakse, Melkeveien, har også et sort hull kallt Sgr A* (Sagittarius A stjerne) siden det ligger i stjernebildet Sagittarius.
![]() |
Et bilde av Sgr A* og Sgr B2 (ESA, M. Revnivtsev (IKI/MPA)) |
Gravitasjonskraften til Sorte hull fanger opp gass i nærheten som begynner å sirkle rundt hullet. Gassen vil bli dratt og knust, vridd og oppvarmet på grunn av friksjon og like før gassen når grensen til hendelseshorisonten er strålingen så kraftig at den vises som x-ray og gamma-ray fotoner.
350 lysår unna Sgr A* ligger det en molekylsky av hydrogengass kallt Sgr B2. Revnivtsev oppdaget at Sgr B2 nettopp begynte å lyse opp. Forklaringen er at gassen rundt Sgr A* nådde en strålingstopp 350 år tidligere og lyset har nå nådd Sgr B2.
Det vi ser er et slags lysekko, lys som har tatt en omvei på vei til Jorden som gjør at det er 350 år "forsinket".
Det er usikkert hvor mye gammastråler som traff Jorden for 350 år siden. Den "lille istiden" startet for rundt 350 år siden. Årsaken(e) er enda ikke helt forstått, kanskje det var på grunn av et sort hull?