Nyheter
Ikon nedslag på Månen

Se meteoridenedslag på Månen

2006-06-25
Den 2. mai 2006 kom det et nytt krater på Månen. Det er 14 meter bredt og 3 meter dypt, og nedslaget ble tatt opp på video ved hjelp av et 10" teleskop astronomer ved NASA.
Nedslaget utløste en energi på 17 milliarder joule, tilsvarende 4 tonn TNT. Selve meteoriden var omtrent 25 centimeter stor og hadde en hastighet på 38 kilometer i sekundet. En slik (liten) meteoride ville aldri treffe bakken på Jorda, den ville brenne opp i atmosfæren. Månen har derimot ingen nevneverdig atmosfære og selv de minste steinbitene faller helt ned og treffer bakken.
Nedslag på Månen, video
Filmsnutten viser 19 bilder og spiller med 7 ganger senket hastighet, hvis ikke ville du knapt ha sett noe som helst. Hele eksplosjonen varte i 4/10 sekund (NASA)
Bill Cooke, leder for NASAs Meteorideavdeling, forteller at de nå undersøker risikoen for slike små men dødelige småsteiner med tanke på fremtidige ekspedisjoner til Månen. "Ingen vet helt nøyaktig hvor ofte mange meteorider som treffer Månen hver dag. Ved å hele tiden overvåke Månen for å se små eksplosjoner som denne kan vi lære mer om faren."
Meteoride på månen med labels
Her ser du hvor på Månen nedslaget fant sted (NASA)
Til arbeidet bruker de et datastyrt teleskop som holder øye med månen om natten. Lysstyrken er relativt lav (magnitude 7), og liten i utstrekning, og kan derfor ikke observeres uten teleskop. Allerede i testfasen i november i fjor fikk observerte de et nedslag som "kun" lagde et krater 3 meter i diameter.
Lyskurve
Denne lyskurven viser hvor sterkt lyset fra eksplosjonen var og hvor lenge det varte (NASA)
"Vi har fått en god start," forteller Cooke, men mye arbeid gjenstår. Han vil helst observere Månen gjennom flere år, og se Månen passere gjennom kjente meteorideregn. "Slik kan vi få gode statistiske data som kan være et grunnlag i planleggningen av fremtidige aktiviteter på Månen."

En kjapp repetisjon: En meteoride er et objekt som går i bane rundt Sola på størrelse med en liten stein. (En asteroide er mye større!). En meteor er lyshalen til en brennende meteoride som kommer inn i atmosfæren på Jorda. En meteoritt er en meteoride som lander på bakken. Er det da riktig å kalle en meteoride som lander på Månen for en meteoritt? Jeg ville nok ha skrevet "meteoritt", men NASA har valgt å bruke "meteoride", og jeg skal ikke argumentere mot det.

A Meteoroid Hits the Moon
(NASA)